Fietsen in winterweer en sneeuwWij Nederlanders zijn een fietsvolk bij uitstek. We hebben allemaal wel een fiets en leren het al op vroege leeftijd. Ook hebben we veel fietspaden en tegenwoordig zelfs fietssnelwegen. Bij mooi weer is de fiets daarom een veel mensen het vervoersmiddel. Maar in de winter is fietsen soms een hachelijke bezigheid. Sneeuw en ijs kunnen er voor zorgen dat u onderuit gaat. Maar het hoeft niet moeilijk te zijn wanneer u de volgende tips in acht neemt.

Zet je zadel lager

Wat veel valpartijen kan voorkomen is je zadel wat lager te zetten. Hierdoor ben je sneller met je voeten op de grond en zul je makkelijker je onbalans kunnen voorkomen. Een paar centimeter scheelt al veel in de reactietijd om juist te handelen. Zet hem ook niet te laag zodat uw benenbeweging niet natuurlijk verloopt.

 

Fiets in een lage versnelling

Wanneer je een fiets met versnellingen hebt kun je het beste in een lage versnelling fietsen. Hierdoor trap je wat langzamer en rustiger rond dan dat je in een hoge versnelling zit. Hierdoor zul je minder snel uit balans raken.

 

Doe anti slip plaatjes onder je schoenen

Tegenwoordig zijn er veel soorten anti slip plaatjes te krijgen die je snel en makkelijk onder je schoenen kunt doen. Want veel valpartijen gebeuren bij het op en afstappen omdat het door de sneeuw glad is en al je gewicht op een been staat. Door de anti slip plaatjes heb je veel meer grip en zul je minder snel vallen.

 

Rij met iets zachtere banden

Voor een fietsband geld dat hoe meer contact hij maakt met de grond hoe meer grip hij heeft. Laat daarom een klein beetje lucht uit je banden zodat meer bandrubber contact maakt met de grond of de sneeuw. In de zomer pompen veel mensen hun banden extra hard op om zo min mogelijk contact met de grond te hebben, omdat je dan met minder kracht makkelijker fietst. Maar in de winter moet je dus niet vergeten om er wat lucht uit te laten lopen.

 

Rij niet in andermans spoor

Het is gebleken dat wanneer je in sneeuw fiets waar nog niemand anders in heeft gefietst je de meeste grip hebt. Dit komt natuurlijk omdat wanneer sneeuw samengeperst wordt het gladder wordt. Probeer daarom om zo min mogelijk door het spoor van een ander te rijden. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

 

Fiets niet te langzaam

Hoe sneller je fietst hoe makkelijker het is om je evenwicht te houden. Je moet natuurlijk niet als een wielrenner kei hard gaan fietsen maar een snelheid waarbij je voelt dat je alles onder controle hebt en toch wat vaart hebt fiets gemakkelijker door de sneeuw.

 

Rem op de juiste manier en op het juiste moment

Rem zo veel mogelijk met uw achterrem en gebruik uw voorrem zo min mogelijk. Want wanneer u met uw voorrem remt zal het gewicht van u en uw fiets dat zich achter het voorwiel bevind sneller naar links of rechts willen bewegen door de gladde sneeuw. Rem ook altijd voor een bocht en niet in de bocht. Ook hier zorgt de plotselinge verandering van de krachten en bewegingen dat uw gewicht en evenwicht onstabiel raakt en u sneller valt.

 

Bronnen:

www.anwb.nl

  

Ook interessant:

Auto fietsendrager zonder trekhaak

Fietsnavigatie wordt steeds populairder 

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.