ip183-Fietsnavigatie-wordt-steeds-populairder
ip183-Fietsnavigatie-wordt-steeds-populairder

De meeste mensen kennen autonavigatie, maar tegenwoordig zijn er ook navigatiesystemen speciaal voor fietsers op de markt. Deze apparaten kun je op je fietsstuur monteren en gebruiken zoals je ook een autonavigatie systeem gebruikt. Op deze manier kun je een vooraf uitgestippelde route tijdens het fietsen volgen met aanwijzingen wanneer je af moet slaan en hoe ver het nog is tot je eindbestemming. Sommige fietsnavigatie systemen bezitten ook nog allerlei andere handige informatie zoals een hartslagmeter of geven ze aan waar in de buurt een eet of drink gelegenheid is.

Prijzen fietsnavigatie systemen

De laatste jaren zijn er meer en meer fietsnavigatie systemen op de markt gekomen. Zo zijn er dure en goedkope merken en hebben veel leveranciers goedkope en dure modellen. Op dit moment liggen de prijzen tussen de 160 euro voor de goedkope modellen en 400 euro voor de dure. Welke het best eis hangt natuurlijk ook af van uw wensen en eisen. Over het algemeen zit er wel degelijk verschil in kwaliteit van het apparaat als we de goedkope vergelijken met de dure modellen. Denk dan aan de kwaliteit van de drukknopjes of het kliksysteem waarmee je hem aan het stuur monteert. Welk fiets navigatie systeem het meest geschikt is voor u hang af van onder andere de prijs en de functies.

Fietsnavigatie en beschikbare kaarten

De kaarten op het navigatiesysteem vormen de basis van het apparaat. De gebruiker wilt natuurlijk een zo compleet mogelijke kaart die zo goed mogelijk up-to-date is. Qua kaarten kan er verschil zitten tussen de beschikbare merken. Sommige zijn heel accuraat met het aangeven van elk weggetje en paadje terwijl andere weer gratis kaart updates aanbieden.

Enkele merken fietsnavigatie systemen

Alhoewel fietsnavigatie systemen relatief nieuw zijn, is er volop keuze in merken en modellen. Een aantal merken heeft de fietsnavigatie systemen markt betreden met vele modellen en toepassingen. Denk hierbij aan Mio, Garmin, Bryton en Sigma. Elk merk heeft meerdere modellen waaruit u kunt kiezen voor een instap of een geavanceerd model.

Handige extra's op de fiets navigatie

Sommige modellen bieden naast de standaard fietsnavigatie ook allerlei andere leuke functies aan. Denk hierbij aan de gemiddelde snelheid, de top snelheid, gemiddelde hartslag of verbruikte kilometers. Maar ook wanneer u dezelfde route rijdt als vorige keer kunt u op het scherm laten zien hoe u het de vorige keer deed. Dit is vooral leuk voor wielrenners en mountainbikers die zichzelf willen verbeteren. Let er wel op dat al deze extra functies vaak ook inhoudt dat de prijs van dit type fiets navigatie hoger ligt dan de modellen die dit niet hebben. Ook zal uw accu sneller leeg raken wanneer u veel gebruik maakt van deze functies.

Fietsnavigatie systemen en kwaliteit accu

Een belangrijk deel van een fietsnavigatie is de kwaliteit van de accu. Hoe beter en groter de accu is hoe langer hij stroom kan geven. Dit is vooral van belang wanneer u lange fietstochten maakt en bijvoorbeeld ook van de GPS functie gebruikt maakt om achteraf te kunnen zien hoe hard u fietste en wat uw hartslag was en dergelijke. Er zijn ook fietsnavigatie systemen die werken op batterijen. Het voordeel hiervan is dat u met een extra setje batterijen op zak ook na een aantal jaren nog lang gebruik van uw fietsnavigatie gebruik kunt maken. Accu's hebben het nadeel dat ze slijten na verloop van tijd.

Fietsnavigatie en beeldscherm grote

Een ander belangrijk aspect van een fietsnavigatie systeem is de grote van het beeldscherm. Want hoe groter het beeldscherm hoe groter en duidelijker de informatie weergegeven kan worden. Dit kan zeker interessant zijn wanneer u wat ouder bent en slechtere ogen heeft. Ook wanneer u snel fietst zoals een wielrenner of mountainbiker kan het fijn zijn als u maar kort op het beeldscherm hoeft te kijken om te zien waar u heen moet of of u goed zit.

Fietsnavigatie en reviews

Wat ik altijd als tip mee geef is dat het interessant kan zijn om op de bekende vergelijkingssites en grote online webwinkels alle reviews van andere klanten te lezen. Vaak kunt u daar iets lezen wat u specifiek belangrijk vind of waar u over twijfelt. Op deze manier kunt u beter uw keuze maken.

 

Bronnen:

www.anwb.nl

 

http://www.garmin.com/nl-NL

 

Ook interessant:

Auto fietsendrager zonder trekhaak

Tips fietsen in winterweer en sneeuw 

 

Belangrijk: Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.