Neuspeuteren

Neuspeuteren wordt in de huidige westerse cultuur als een slechte en vieze gewoonte gezien. Vooral neuspeuteren in het openbaar vinden veel mensen afstotend. Maar over het algemeen kan gezegd worden dat bijna iedereen wel eens in zijn of haar neus peutert, bijvoorbeeld in bed of onder de douche. Het verschilt ook per mens hoeveel snot je aanmaakt en vuil er daadwerkelijk in je neus terecht komt. Maar voor sommige mensen kan het neuspeuteren ook gaan overheersen en hebben ze er negatieve gevolgen van. Dit kunnen zowel psychische als fysieke problemen zijn.

 

 

Twee oorzaken van overvloedig neuspeuteren

Waarom iemand in zijn neus peutert kan veel redenen en oorzaken hebben. Wanneer we kijken naar volwassenen dan zijn er bijvoorbeeld twee veel voorkomende oorzaken te noemen.

De eerste groep zijn mensen die vaak extreem gevoelig zijn voor een mooi uiterlijk en een schoon lichaam. Zij zijn er constant op gefocust dat hun neusgaten mooi en schoon moeten zijn. Hierdoor voelen en peuteren ze heel vaak in hun neus ook al zat er 5 minuten geleden ook al niets in. De tweede groep is die groep die het vooral uit verveling en gewoonten/automatisme doen. Veel mensen kunnen moeilijk helemaal niets doen overdag. Sommige mensen gaan fluiten, andere met hun vingers drummen, maar er is ook een grote groep die aan hun neus gaan zitten peuteren. En wanneer dit eenmaal een aangeleerde gewoonte is, is het voor deze mensen heel moeilijk om er weer vanaf te komen. Nagelbijten is hiervan ook een bekend voorbeeld.

 

Neuspeuteren bij kinderen

Bijna ieder kind leert uit zichzelf na verloop van tijd in zijn neus te peuteren. En in veel gevallen gaat het snotje vervolgens ook direct de mond in omdat dat hoort bij die fase van het kind zijn. Nu kan dat niet heel veel kwaad en zorgt het misschien zelfs voor een betere algemene weerstand van uw kind, maar echt smakelijk en een mooi gezicht is het niet. Wanneer uw kind extreem veel gaat neuspeuteren kan dit leiden tot problemen, zoals wondjes en ontstekingen in de neus. In dat geval dient u het af te gaan leren. Maar dit is makkelijker dan gezegd.

 

Neuspeuteren en vrouwen

Neuspeuteren is niet een gewoonte die alleen bij mannen of vrouwen voorkomt. Het is een typisch uniseks voorbeeld van een slechte gewoonte. Wel kan gezegd worden dat vrouwen over het algemeen meer gefixeerd zijn op hun uiterlijk en daardoor snot en neusharen eerder als negatief ervaren. Ook is het zo dat er zich in een vrouwenneus minder haren bevinden waardoor er ook iets minder snot kan aankleven en ophopen. Overvloedig neuspeuteren leid in de meeste gevallen tot een overgevoelige neuswand. Hierdoor stoppen veel mensen vanzelf een tijdje met neuspeuteren, maar wanneer men niet stopt kan het erger worden. in de meeste gevallen lijdt dit tot snelle bloedneuzen en tot ontstekingen in de neus. Een bloedkorstje op de neusrand komt daardoor veel voor.

 

 

Neuspeuteren en mannen

Over het algemeen gelden voor mannen dezelfde redenen en oorzaken van neuspeuteren als bij vrouwen. Maar er is wel een duidelijk verschil in de hoeveelheid haar dat in de neus groeit. Bij mannen is dit meer en groeit het sneller. Vooral mannen die hun uiterlijk belangrijk vinden kiezen ervoor om de haren er uit te trekken, maar dit kan nare ontstoken neusvleugels tot gevolg hebben, waarbij het aanwezige snot met de slechte bacteriën voor problemen kan zorgen.

 

Overvloedig neuspeuteren gezond?

Soms hoor je wel eens iemand zeggen dat overvloedig neuspeuteren ook gezond is. Echt wetenschappelijk is dit niet aan te tonen of te ontkrachten. Maar de meeste medici zijn het er wel over eens dat het niet echt gezond is en het vooral negatieve effecten heeft voor je lichaam en dat het dus ongezond is. Voor sommige mensen kan het neuspeuteren een manier zijn om rustiger te worden bij extreme stress situaties. Of bij extreem geluk heb je net een negatieve bacterie opgelopen en peuter je hem er net met snot en al eruit, maar die kans is natuurlijk extreem klein. Gewoon neuspeuteren daarentegen kan niet veel kwaad. Veel mensen doen het ook standaard bij het dagelijks schoonmaken van het lichaam. Bijvoorbeeld onder de douche of met een wc papiertje na het tandenpoetsen.

 

Neuspeuteren en bloed

Wanneer er in het snot ook bloed zit heeft dit meestal een van de volgende oorzaken.

- Er is een haarzakje niet goed los gegaan met het eruit trekken van het haartje

- Men heeft de huid beschadigd tijdens het peuteren.

- In het ergste geval kan het bloed ook komen vanuit de neusholtes die dieper in het lichaam liggen en in verbinding staan met andere organen. In dit geval komt er ook vele malen meer bloed mee naar buiten tijdens het snuiten bijvoorbeeld. In dit geval dient u zeker contact op te nemen met uw huisarts om het te laten controleren.

 

Afleren van en stoppen met overvloedig neuspeuteren

Het is voor mensen die overvloedig neuspeuteren nooit makkelijk om zo maar te stoppen. Het is in veel gevallen een hardnekkige gewoonte of ritueel wat ze zichzelf hebben aangeleerd. In het artikel 'Stoppen met overvloedig neuspeuteren' kunt u hier binnenkort meer over lezen.

 

Ook interessant:

Manieren om uw energieniveau te verhogen

Enkele oorzaken verzuring lichaam

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie. Ook de medisch gerelateerde artikelen dienen uitsluitend als informerend geïnterpreteerd te worden. Mocht u gelijkenissen opmerken of denken dat u (of iemand die u kent) misschien overvloedig neus peutert raadpleeg dan altijd eerst de huisarts of neem contact op met een andere specialist.   

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.