Veel mensen die willen stoppen met neuspeuteren hebben hier problemen mee. Ze hebben al van alles geprobeerd en zijn er zelfs mee naar de huisarts geweest zonder resultaat. In veel gevallen is het neuspeuteren een gewoonte verslaving. Tel hierbij op dat de nadelen niet zo erg op de voorgrond liggen en je hebt een combinatie die voor veel mensen lastig is om adequaat aan te pakken. Vaak lukt het alleen om een korte periode te stoppen, daarna vervalt men vaak weer in de nare gewoonte. Zoals u in het artikel Neuspeuteren een nare gewoonten kunt lezen, liggen er een aantal oorzaken en gedachten achter neuspeuteren. In dit artikel worden een aantal onorthodoxe manieren van stoppen met neuspeuteren uitgelegd.

 

 

Uw visie en denkwijze over neuspeuteren en ermee stoppen

De inhoudt in dit artikel geeft u niet alleen enkele tips om te proberen te stoppen met neuspeuteren. U kunt er ook uw voordeel mee uithalen door er op een andere manier over te denken. Zo kunt u misschien voor uw situatie een net andere manier of combinatie toepassen die gaat werken. En soms is er minder negatief tegenover staan al een hulpstuk om minder neus te peuteren.

 

Betrek uw partner of een collega bij uw probleem

Bij deze methode zorgt u ervoor dat u een extra stok achter de deur creëert die u helpt voorkomen dat u het stoppen niet volhoud. Je kunt er voor kiezen dat uw partner of collega ten aller tijde u er op mag wijzen dat u in uw neus peutert en het bijvoorbeeld bijhoudt door te turven. Als dit niet voldoende werkt kunt u er zelfs voor kiezen om diegene te belonen elke keer als hij of zij u betrapt. Op deze manier maakt u het competitief. Als voorbeeld kunt u afspreken dat u elke keer 5 cent in een potje stopt.

 

Stoppen met neuspeuteren: Uzelf belonen in plaats van straffen

Wat voor sommige mensen ook kan werken is voor uzelf een beloning systeem op te zetten. U kunt bijvoorbeeld uzelf belonen met iets lekkers wanneer u een bepaalde tijd niet heeft gepeuterd in uw neus. U kunt de duur van het niet neuspeuteren na verloop van tijd steeds langer maken. Een andere methode is dat u gaat bijhouden hoe vaak u uzelf betrapt op neuspeuteren door dit te turven. Vervolgens kunt u proberen om dit aantal naar beneden te krijgen. Want soms werkt het door met kleine stapjes van uw neuspeuter probleem af te komen. U kunt zelf uitproberen welke methode u het beste ligt.

 

 

Bepaal zelf wanneer u in uw neus peutert

Een andere vaak gebruikte methode die u goed kunt gebruiken als tussenoplossing naar helemaal stoppen met neuspeuteren is dat u uzelf op vooraf bepaalde momenten toestaat even in uw neus te peuteren. Dit heeft twee voordelen, ten eerste heeft u een handvat wanneer u de drang hebt om te peuteren om tegen uzelf te zeggen: over 25 minuten mag ik neuspeuteren dus nu nog niet. Ten tweede peutert u hierdoor waarschijnlijk minder op momenten dat andere mensen u kunnen zien. En dat is een van de hoofdreden voor mensen om te willen stoppen met neuspeuteren.

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie. Ook de medisch gerelateerde artikelen dienen uitsluitend als informerend geïnterpreteerd te worden. Mocht u gelijkenissen opmerken of denken dat u (of iemand die u kent) misschien overvloedig neus peutert raadpleeg dan altijd eerst de huisarts of neem contact op met een andere specialist.

 

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.