De laatste jaren is de rug spierspanning scan een steeds vaker gebruikte methode om rugklachten aan te tonen en eventuele vervolgstappen te bepalen. De prijzen van een scan zijn ook veel lager geworden waardoor steeds meer mensen er gebruik van maken. Maar de uitslag en nog belangrijker de interpretatie van deze uitslag is in principe altijd patiënt specifiek. Er kunnen naar mijn inziens nooit uit een moment opname het juiste behandelplan opgemaakt worden. maar het kan uw therapeuten wel ondersteunen om een beter beeld te krijgen.

 

Vergoedt mijn zorgverzekering de rugscan kosten?

Vraag altijd via de huisarts of u een verwijzing kunt krijgen voor de spierspanning scan. U kunt ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar om meer duidelijkheid te verkrijgen. Wanneer dit niet het geval is kunt u vragen bij de rug scan instantie of ze bepaalde actie weken hebben, want meestal hoeft de scan niet op korte termijn te gebeuren. 

 

Wat zegt zo een rug spierspanning scan allemaal?

Een rugspier scan zegt iets over de aanwezige spanning in de spieren op het moment van meten. Het geeft een indicatie waar de eventuele klachten die u ervaart vandaan kunnen komen. Maar let op dat dit maar een indicatie is. Meestal worden de resultaten in percentages weergegeven. Maar een bepaald percentage hoger of lager zegt niks over de soort klacht of over de pijn die u ervaart!

 

Hoe veelzeggend is zo een scan?

Wat een rugspierscan precies als uitkomst heeft is moeilijk te zeggen. Het is een moment opname van de toestand van uw spieren op dat specifieke moment. U krijgt bij wijze van spreken al andere resultaten wanneer u de scan op het einde van de dag doet in plaats van in de ochtend, of wanneer u veel of weinig klachten heeft. Maar de scan geeft natuurlijk wel bepaalde informatie die de specialisten kunnen gebruiken naar het zoeken van de beste oplossing voor uw probleem.

 

Maak vooraf zelf een beoordeling waar spanning of pijn zit

Het kan interessant zijn om vooraf zelf eens in kaart te brengen waar u spanning voelt in uw rug. Of u noteert waar uw rug het meest pijn doet. Dit kunt u achteraf vergelijken met de uitkomsten van de scan. Op die manier leert u uzelf uw lichaam en klachten beter te voelen en begrijpen en te interpreteren.

 

Veel rugspierspanning zegt niet alles

Wat ook vermeld moet worden is dat de uitkomst van een rug spierspanning scan altijd gerelateerd moet worden aan de situatie van de patiënt. Want ieder mens is anders en ieder mens ervaart pijn of spanning op een andere manier. Zo kunnen bepaalde mensen met heel veel spanning nergens last van hebben terwijl andere met een beetje spanning wel veel pijn ervaren. Er zijn ook theorieën die zeggen dat wanneer er bijvoorbeeld aan de linkerkant van de rug veel spanning zit, dit een indictie is dat de problemen uit de rechterkant komen omdat het lichaam altijd gaat compenseren en tegenwerken om een zo stabiel mogelijke situatie te hebben en houden.

 

 

Ook interessant:

 De koelende multifunctionele koffietafel van Sobro

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie. De auteur is geen arts of specialist op het gebied van rugscan apparaten. De resultaten en conclusies in dit artikel zijn voortgekomen uit eigen ervaring van het laten maken van zo een rugspierspanning scan en van een stukje logisch nadenken.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.