Wat is Alzheimer?

Alzheimer is een steeds vaker voorkomende ziekte. Dit komt mede door de steeds meer toenemende vergrijzing in Nederland. Veel mensen zien Alzheimer en dementie vooral als een oudere aandoening waar je niet veel aan kunt doen. Maar er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar Alzheimer en onderzoekers komen er steeds meer over te weten. En er komen steeds meer ideeën en behandelplannen om mensen te ondersteunen bij hun Alzheimer.

 

Hoe ontstaat Alzheimer?

Over het algemeen kan gezegd worden dat Alzheimer ontstaat wanneer het menselijk lichaam ouder wordt en de cellen in ons lichaam zichzelf niet meer zo goed kunnen verversen. Vooral wanneer dit gebeurt bij de hersenen geeft dit symptomen die we toedienen aan Alzheimer en dementie. Uit studies is gebleken dat de ene persoon vatbaarder is dan de andere persoon. Dit heeft grotendeels een genetische oorsprong maar het kan ook liggen aan de manier dat iemand geleefd heeft. In de praktijk zien we vaak dat mensen die tot op een late leeftijd hun hersenen zijn blijven gebruiken de ziekte pas op een latere leeftijd krijgen of minder zware vormen van Alzheimer krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van geheugen puzzels, het leren van een buitenlandse taal, langer doorwerken of het proberen bij te blijven van de huidige digitale ontwikkelingen zoals het internet, tablets en smartphones. Ook kan een gezonde leefstijl en voedingspatroon bijdragen aan een kleinere kans op Alzheimer

 

Wie krijgen Alzheimer?

In principe kan iedereen Alzheimer krijgen. Het is een aandoening of ziekte die optreedt wanneer het menselijk lichaam ouder wordt en de genen niet meer zo goed worden doorgegeven van cel op cel. Maar Alzheimer is een typische ziekte die in kleine of juist in grote mate aanwezig kan zijn. Sommige ouderen hebben een lichte vorm van Alzheimer maar hebben hier amper last van, terwijl andere een ernstige vorm hebben en bijvoorbeeld bijna niet meer zelfstandig kunnen deelnemen in onze samenleving. Ook zijn er mensen die tot op hun overlijden geen tekenen van Alzheimer vertonen. Maar zoals hierboven al een keer aangegeven is het vooral de genetische situatie die in grote mate bepaald of je het zult krijgen of niet.

Wat kun je doen tegen Alzheimer?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar Alzheimer en dementie. Hier vallen ook studies onder die onderzoek doen naar de manieren om Alzheimer te voorkomen of het ieder geval zo min mogelijk op te laten treden bij oudere mensen. Waar veel wetenschappers het over en zijn is dat het zeker kan helpen om de hersenen te blijven uitdagen en te trainen. Hiermee bedoelt men onder andere dat veel mensen wanneer ze met pensioen gaan hun hersenen en geheugen minder gaan gebruiken en prikkelen dan toen ze nog werkzaam waren. Het kan daarom op lange termijn goed uitpakken om al op vroege leeftijd de hersenen extra te trainen met bijvoorbeeld het leren van nieuwe dingen maar ook simpele geheugen oefeningen kunnen bijdragen aan vitale hersenen.

 

Alzheimer op vroege of jeugdige leeftijd?

Alzheimer kan ook al vroeg voorkomen bij relatief jonge mensen. De mensen die dit overkomt zijn hier vaak erfelijk mee belast en kunnen hier bijna niets aan doen. Het heeft meestal een zeer grote impact op de persoon maar zeker ook op zijn of haar omgeving. In een relatief korte periode verandert het slachtoffer van een gezond mens die nog een heel leven voor zich heeft tot een Alzheimer patiënt die vaak door zijn omgeving geholpen moet worden om deel te kunnen blijven nemen aan de maatschappij.

De Alzheimer Quiz van Alzheimer Nederland

Een van de bekendste verenigingen die zich inzet ten goede van Alzheimer in zijn geheel is Alzheimer Nederland. Zij hebben ook een Alzheimer Quiz gemaakt die u kunt doen om te zien of u mogelijk last heeft van Alzheimer. De test geeft u natuurlijk geen definitief antwoord op de vraag of u Alzheimer heeft. Het dient vooral als ondersteuning voor mensen die twijfelen of ze Alzheimer hebben en misschien met deze vraag naar de huisarts willen gaan. Of gewoon wanneer u nieuwsgierig bent omdat u de laatste tijd steeds vaker dingen vergeet bijvoorbeeld.

 

Bronnen:

http://www.alzheimer-nederland.nl/

http://www.alzheimercentrum.nl/dementie/dementievormen-en-hun-behandeling/varianten-van-de-ziekte-van-alzheimer/

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie. U dient voor een daadwerkelijk advies altijd naar uw huisarts te gaan voor een gedegen beoordeling van uw klachten.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.