Een rozenboog staat mooi in bijna elke tuin. Er zijn metalen rozenbogen, houten rozenbogen of een combinatie hiervan. De rozenboog is waarschijnlijk ontstaan als versiering van de looppaden in een tuin, bijvoorbeeld het pad naar de voordeur in de voortuin. Het diende dan als soort van status symbool. Ook kan de rozenboog gecombineerd worden met bijvoorbeeld uw tuin omheining en een poortje. Dan dient de rozenboog als ingang om uw tuin te betreden. Meerdere bogen achter elkaar vormen in de zomer een groene tunnel vol met prachtig bloeiende rozen. Tegenwoordig ziet men ook steeds vaker kunststof rozenbogen. In dit artikel bespreek ik alleen de metalen en de houten variant.

 

 

Keuze metalen rozenboog of houten rozenboog

Er zijn twee materiaalsoorten die het meest gebruikt worden voor een rozenboog. Dit zijn hout en metaal. Over het algemeen vind men dat hout een meer natuurlijke uitstraling heeft dan metaal. Dit komt natuurlijk omdat hout ook een natuurproduct is. Een metalen rozenboog daarentegen gaat in de meeste gevallen veel langer mee en zal minder onderhoudt vergen. Welke u wilt gaan gebruiken hangt van een aantal aspecten af.

Aspect 1; smaak

Het allerbelangrijkste is natuurlijk wat u mooi vindt. Sommige mensen vinden een houten rozenboog mooi andere juist een metalen. Wat u kunt doen is op internet naar afbeeldingen zoeken van zowel houten als metalen rozenbogen. Ook kunt u waar u woont gaan rond wandelen om te zien of er rozenbogen in uw buurt staan.

Aspect 2; onderhoud

Over het algemeen hebben zowel een houten als een metalen rozenboog niet heel veel onderhout nodig. Maar bij een houten rozenboog is er bijvoorbeeld een kans op houtrot waardoor de boog sneller zijn sterkte kan verliezen. Ook kan de roos naar verloop van jaren zwaarder en zwaarder worden waardoor het hout kan gaan doorhangen. Metalen rozenbogen hebben hier meestal geen last van. Deze gaan vaak wel roesten maar voordat de metalen stang is door geroest bent u zo 20 a 30 jaar verder. Dit ligt natuurlijk wel aan de dikte van de stang en hoe deze aan elkaar verbonden zijn.

Aspect 3; uw klus niveau

Het spreekt voor zich dat een rozenboog maken een zeker niveau van klus handigheid vergt. Voor een metalen rozenboog heeft u ook specifiekere apparaten nodig zoals een lasapparaat of een zwaardere boormachine of haakse slijper. Hout laat zich over het algemeen makkelijker bewerken. Hierdoor is een houten rozenboog voor beginnende klussers het makkelijkst te maken.

 

Metalen rozenboog

Metalen rozenbogen hebben het grote voordeel dat ze over het algemeen langer mee gaan dan een houten rozenboog. Verder zijn ze slanker van aard dan een houten rozenboog. In het artikel maak zelf een metalen rozenboog kunt u hier binnenkort meer over lezen.

 

 

Houten rozenboog

Een houten rozenboog geeft over het algemeen een meer klassiek uiterlijk aan uw tuin dan een metalen rozenboog. Ook is hij robuuster en daarom meer aanwezig in uw tuin. Vooral in de winter wanneer er geen bladeren aan de roos zitten. In het artikel Maak zelf een houten rozenboog op deze site kunt u hier meer over lezen.

 

Rozen in volle grond

De meeste mensen kiezen ervoor om de rozen die ze gaan gebruiken gewoon in de tuingrond te planten tegen de rozenboog aan. Dit is de makkelijkste en beste optie omdat u de roos hiermee de beste kans geeft om goed aan te slaan en te gaan groeien.

 

Rozen in bakken aan de rozenboog

Het geniet de voorkeur om de roos in de grond te plaatsen dicht bij de rozenboog. Maar in sommige gevallen is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld als u een dakterras als tuin heeft. Het is in zulke gevallen ook mogelijk om de rozenboog te voorzien van planten bakken. Dit heeft een aantal voordelen en nadelen. Een voordeel is dat u de rozenboog mobiel houdt, mits u hem sterk genoeg maakt. U kunt dan bijvoorbeeld als u tijdelijk ruimte nodig heeft in uw tuin en de boog staat in de weg, deze verplaatsen. Een tweede voordeel is dat u de grond waarin de rozen groeien beter kunt controleren en beïnvloeden, door bijvoorbeeld extra voedingsstoffen toe te voegen. Een laatste voordeel is dat u ook minder bang hoeft te zijn dat een andere plant uw rozen in de weg zit of dat ongedierte zoals mollen of egels uw roos aantasten.    

 

Welke rozen zijn geschikt?

Het ligt natuurlijk voor de hand dat u een klimroos kiest, omdat deze om en over de rozenboog te leiden is. Voor de rest is het vooral een keuze van smaak. Ga eens naar een tuincentrum om te zien welke rozen u het mooist vind. daarnaast is de vorstvastheid een belangrijke eigenschap van een roos.

 

Keuzes ontwerp rozenboog?

Houdt u van een moderne en strakke rozenboog of meer van een rustieke ouderwetse rozenboog? Het is belangrijk om van te voren te bepalen wat u mooi vind. Ook is het verstandig van te voren eens te kijken naar welk budget je hebt. Want zelf een rozenboog maken is niet altijd goedkoper dan een kant en klare rozenboog kopen. Er zijn al hele simpele metalen rozenbogen te koop voor rond de 20 euro. Maar er zijn natuurlijk ook echte kwaliteit rozenbogen van hout of metaal die al gauw meer dan 150 euro kosten.

 

Overige tips waar je op kunt letten?

- Is de roos die u in gedachten heeft een echte klimroos?

- Hoe moet de roos gesnoeid worden? Sommige rozen moet je heel ver terug snoeien, andere geven pas het 2de jaar na snoeien rozen.

- Heeft de roos in de grond genoeg ruimte om wortels te maken om de grote te bereiken om de hele boog te omhullen?

- Hoe vertakt de roos zich?

- Hoe zien de bladeren van de roos eruit?

- Is het een sterke roos tegen bijvoorbeeld bladluis?

 

Gerelateerde artikelen:

Tips om uw tuinvijver te onderhouden

Voorkom vochtige muren bij een verhoogde tuin of border

Tips om klimplanten aan schutting of muur te bevestigen

Tips bij het aanschaffen van een dakkapel

Tips om uw schutting te verstevigen

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.