Een houten rozenboog geeft uw huis en tuin iets extra’s. Een houten rozenboog kunt u kopen in een tuincentrum of doe het zelf zaak. Meestal zijn dit bouwpakketten. Maar wanneer u iets unieks wilt of iets wat uw smaak moet uitstralen kunt u ook zelf een rozenboog maken. Hierdoor krijgt u alle vrijheid om de rozenboog naar uw eigen inzicht te ontwerpen en te bouwen. In dit artikel leest u tips waar u rekening mee kunt houden wanneer u zelf een houten rozenboog wilt maken. 

 

 

Maak een duidelijke ontwerptekening van uw idee

U heeft vast een bepaald idee hoe de houten rozenboog eruit moet komen te zien. Sommige mensen houden van simpele en strakke lijnen terwijl andere juist houden van veel bochten en hoeken. In principe is alles mogelijk. Maar u dient wel rekening te houden met wat u zelf kunt en wat er allemaal aan hout te koop is. Veel mensen beginnen met het maken van een rozenboog zonder dat ze hun idee eerst duidelijk en uitgebreid op papier hebben gezet. Of ze hebben wel even snel iets getekend op de achterkant van een bierviltje. Dit kan, maar vaak gaat er dan bij het bouwen toch iets mis. Wanneer u een duidelijke tekening heeft van uw idee, ziet u ook veel beter of dit ook echt is wat u in uw hoofd heeft of misschien wordt hij veel te breed of hoog. U kunt deze tekening ook goed gebruiken om te bepalen hoeveel hout u van elke maat nodig heeft.

 

Bepaal vooraf een maximaal budget

Het is belangrijk om vooraf even stil te staan bij hoeveel geld u wilt uitgeven aan de houten rozenboog. Kijk vooraf ook eens hoe duur de rozen zijn die u mooi vind. En loop eens een bouwmarkt binnen en laat u informeren welke hout soorten geschikt zijn en welke prijzen hierbij horen. Ook schroeven, bouten, moeren en dergelijke kosten geld. Wanneer u dit een beetje in kaart heeft gebracht kunt u zelf bepalen of dit realistisch is met uw budget. Anders zult u toch echt iets moeten wijzigen aan uw ontwerp. Maar sta er wel bij stil dat u de rozenboog maar een keer maakt, u investeert nu wat extra geld in uw rozenboog maar u heeft er wel de hele levensduur profijt van.

 

Zorg voor juiste gereedschap

Om een houten rozenboog te maken heeft u niet hele speciale gereedschappen nodig. Hieronder volgt een lijst met de meest gebruikte gereedschappen.

- Houtzaag; De houtzaag heeft u zeker nodig om de houten balken op de juiste afmeting te zagen.

- boormachine met houtboren; in de meeste gevallen zult u op een aantal plaatsen in uw rozenboog gaten moeten boren om de rozenboog aan elkaar te maken door middel van houtdraadbouten. U kunt er ook voor kiezen om alles vast te schroeven, maar ook dan kan het handig zijn om voor te boren.

- Houtbeitels; houtbeitels zijn handig als u kleine aanpassingen moet maken aan een balk. Aangezien u met hout werkt en dit niet altijd even recht en dik is, moet u soms ergens een stukje afhalen of iets dunner maken. Dit kunt u netjes den met houtbeitels.

- Schuurpapier; met schuurpapier kunt u splinters weg schuren die ontstaan tijdens het zagen.

- Hout bovenfrees; een bovenfrees is een gereedschap die niet iedereen in huis heeft. In principe is hij ook niet nodig. Maar als u er wel een heeft kunt u bijvoorbeeld mooie sleuven in of schuine kanten aan uw balken maken. Dit geeft de rozenboog en extra mooi uiterlijk.     

 

Bepaal waar de rozenboog in de tuin komt

Het is belangrijk om te weten waar de rozenboog in uw tuin komt te staan. Vooral om de uiteindelijke afmetingen te bepalen. Denk hierbij aan de hoogte en de breedte. Maar u kunt het ook gebruiken om te bepalen of u daar een elegante rozenboog of juist een drukke rozenboog mooier vind staan. Ook kunt u al bepalen of dit een zonnige plek is of een volledig schaduwrijke plek. Op een schaduwrijke plek hebt u eerder last van houtrot, misschien is het dan verstandig om een kwalitatief betere hout soort te kiezen. U bent dan wel meer geld kwijt maar op de lange termijn hebt u er meer plezier van.

 

 

Welke hout soort kiest u?

Er bestaan veel soorten buitenhout. Over het algemeen zijn ze in twee hoofdgroepen te onderscheiden. Hardhout en geïmpregneerd hout. Geïmpregneerd hout is goedkoper dan hardhout maar gaat wel minder lang mee. Ga een keer naar een doe het zelf zaak en vraag daar welke opties u heeft. Zo kunt u ook meteen een betere prijs indicatie krijgen.  

 

Rozen in de volle grond of in een plantenbak?

U heeft de keuze om de rozen in de grond te plaatsen of in een plantenbak. Beide opties zijn goed. Het ligt vooral aan uw smaak. De plantenbak optie geeft uw rozenboog vooral meer body. Een nadeel van deze optie is dat u bij extreem droog weer wel de vochtigheid van de plantenbak in de gaten houden, zodat de rozen niet doodgaan. Rozen in de volle grond hebben hier minder last van.  

    

Vastzetten in de grond

De hoofdstaanders van elke rozenboog moeten stevig in de grond staan. De rozenboog moet bestand zijn tegen alle weersinvloeden zoals harde wind en regen en sneeuw. Ook komt het gewicht van de klimroos er aan te hangen. Er zijn een aantal manieren om de palen in de grond vast te maken. Ik licht hier drie veel gebruikte opties kort toe. De eerste methode is de gemakkelijkste maar ook de minst stevige van de drie. Hierbij zet u de houten paal vast door middel van een stalen paal punt houder. U gebruikt een kort stukje paal om de stalen paal punt houder in de grond te slaan. Vervolgens monteert u de paal aan de paalpunt houder. Op deze manier kunt u alle palen goed in de grond vast zetten. De andere twee methodes zijn complexer maar geven wel een steviger resultaat. U brengt een betonnen fundering aan waar de paal aan dient te komen. Om de paal aan het beton te bevestigen zijn er twee mogelijkheden. U kunt een stalen paal punt houder gebruiken of een stalen paal houder zonder punt. De paal houder met punt monteert u tegelijk dat u het beton stort. De paal houder zonder punt bevestigd u pas na het beton storten op het beton. Beide methodes hebben hun voor en nadelen, u kunt het beste zelf bepalen wat u het beste denkt te liggen.    

 

Gerelateerde artikelen

Tips om zelf een rozenboog te maken

Tips om zelf een tuinvijver aan te leggen

Tips om uw tuinvijver te onderhouden

Welke apparaten kunnen waterslag veroorzaken?

Tips om zelf een goedkope en makkelijke voortuin te maken

 

Belangrijk

Let altijd op de veiligheid van u en de omgeving wanneer u met elektrisch gereedschap en zagen werkt. Wegspringende splinters kunnen uw ogen raken met nare gevolgen van dien. Draag daarom altijd een veiligheidsbril.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.