U kunt er voor kiezen om hoogte verschillen in uw tuin te creëren. Dit kunt u doen door heuvels te maken in de hoeken waar u beplanting wilt plaatsen. Maar ook kunt u in uw terras hoogte verschillen creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verlaagde zitkuil of juist een verhoogd gedeelte. Wanneer u hiervoor de mogelijkheden heeft kan dit uw tuin een extra mooie dimensie geven. Maar er zitten ook een aantal nadelen aan.

 

 

Het grote voordeel om te kiezen voor verhogingen en verlagingen in uw tuin is dat het uw tuin meer karakter geeft. En dat u het naar uw eigen smaak kunt indelen. Vaak geeft het uw huis ook een meerwaarde en vinden bepaalde kopers het extra aantrekkelijk.

 

Spelende kinderen

Kinderen vinden rondrennen in de tuin altijd prachtig. Helemaal wanneer er wat glooiing in zit waardoor ze op en neer gaan. Maar wanneer u er voor kiest om een verlaging in uw terras te maken kan dit een gevaar opleveren voor opgroeiende spelende kinderen. In de meeste gevallen is de verlaging niet al te groot en is deze makkelijk te bereiken met een trapje. Maar kinderen kunnen hier toch lelijk op of vanaf vallen.

 

Plassen water

In een verlaagd terras moet u extra aandacht besteden aan de afwatering. Zeker wanneer er bij hevige regenval water van de hogere gedeeltes in het verlaagde terras kan lopen kunnen hier grote plassen ontstaan. Ook wanneer u hoogte verschillen creëert in uw grasveld of tuinborders moet u zo goed mogelijk rekening houden met de loop van het water en waar zich eventueel plassen kunnen gaan vormen. Ook kunnen sommige planten of struiken niet tegen te natte grond, deze moet u dan niet in een laag gedeelte plaatsen in uw tuin.

 

 Ouderdom

Een tuin leg je aan of verander je met de gedachte dat hij vele jaren mee moet gaan. Niet veel mensen gaan elke 3 of 5 jaar hun tuin helemaal omgooien. Maar wanneer u al op een wat oudere leeftijd bent is het misschien niet meer zo verstandig om verhogingen en verlagingen in uw tuin aan te brengen. Want dit zal altijd meer energie kosten om te onderhouden of zelfs om de tuin te betreden. En het vergroot ook zeker de kans op ongelukken bij oudere mensen door valpartijen. En dan is dat mooie verlaagde zon terras achter in de tuin ineens een stuk minder ideaal wanneer u er met steeds meer moeite in kunt komen.

 

Weg wassende grond door regenwater

Wanneer u hoogte verschillen wilt creëren door heuvels in uw tuin aan te leggen let er dan op dat deze heuvels kunnen eroderen door regenval en wind. Het ligt er onder andere aan welke grondsoort u gebruikt voor de verhoging hoe vatbaar deze is voor erosie. Ook de ligging van de heuvel speelt een rol. Is deze beschut voor wind door een schutting of door aanwezige planten of niet? Het beste kunt u op de heuvel enkele makkelijke en sterke plantjes planten die veel oppervlakte wortels hebben. Op deze manier gaat u het weg spoelen van grond op de natuurlijke manier tegen. Wat verder veel mensen doen is zolang er grond weg spoelt dit zo nu en dan terug leggen of aanvullen met nieuwe grond.

 

 

Ook interessant:

 Overzicht soorten tuin schuttingen

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.