Wanneer u een schutting wilt gaan plaatsen in uw tuin heeft u de keuze uit verschillende soorten en type schuttingsoorten. Afhankelijk van uw smaak, wensen en budget heeft iedere schutting soort zijn voordelen en nadelen. Zo zijn er houten, metalen, kokos en betonnen schuttingen. In dit artikel leest u meer over deze soorten schuttingen.

Metalen schuttingdelen

Metalen schuttingen worden nog niet heel veel toegepast in Nederlandse tuinen. Ze worden wel steeds populairder maar ze zijn over het algemeen niet geschikt voor standaard situatie. Hiermee doel ik op bijvoorbeeld een rijtjeshuis. De meeste gebruikte metalen schuttingdelen zijn die werken met open betongaas. Hier wordt vervolgens een groenblijvende klimplan tegen aangezet en deze groeit na verloop van tijd dicht waardoor de schutting de gewenste privacy geeft. Er bestaan ook metalen schutting die uit metalen platen bestaan. Vaak kiest men dan voor Corten staal, dit is staal dat volledig verroest is en niet meer verder weg roest. Het geeft uw schutting een aparte maar zeker moderne look. Maar veel mensen vinden dit niet mooi staan in hun tuin. Sommige mensen kiezen er voor om een metalen gaas schuttingdeel af te wisselen met een gewone houten schutting.

Kokos schuttingen

Een schuttingdeel dat steeds meer in opkomst is, is de kokos schutting. Dit is een schutting die is opgebouwd van kokosmatten. Deze matten zijn over het algemeen bruin van kleur en hebben een harig uiterlijk. Omdat de matten geweven zijn om goed dicht en sterk te zijn, zijn deze schuttingdelen over het algemeen wat dikker dan een houten schutting. Een groot voordeel van een kokos schutting is dat deze duurzaam is en van een natuurproduct gemaakt wordt. De kokos vezels zijn een bijproduct van kokosnoten en daarom is de kokos schutting duurzaam te noemen. Een ander groot voordeel is dat er niet veel beesten en ongedierte uw kokos schutting zal aantasten. Koos schuttingdelen zijn ook zeer weerbestendig. Een nadeel is dat ze lastig op lengte te maken zijn. Dit komt door geweven matten die als basis dienen. Je kunt er niet zomaar 30 of 40 centimeter afzagen zodat hij mooi past in uw tuin.

Betonnen schuttingen

Betonnen schuttingen zijn een steeds meer algemeen goed in Nederland. Vooral bij grote nieuwbouwwijken kiezen aannemers steeds vaker voor een betonnen schutting. Ook sociale huurverenigingen kiezen snel voor een betonnen schutting als ze oude huizen moeten opknappen of nieuwe huizen laten bouwen. Dit komt door twee grote voordelen van een betonnen schutting. De eerste is de lange levensduur en de tweede is het lage onderhoud dat de schutting nodig heeft. Dit type schutting is steeds populairder aan het worden, en daardoor is het aanbod ook sterk toegenomen. Hierdoor zijn er betonnen schuttingen te krijgen in verschillende vormen, motieven en kleuren. Hierdoor zorgt het gebruik van betonnen schuttingen niet voor een saaie straat, buurt of wijk. In veel gevallen kunnen de bewoners vooraf ook kiezen welk type ze geplaatst willen hebben, en dient er dan natuurlijk wel met de buren uit te komen.

Gemetselde schuttingen

Gemetselde schuttingen zijn in theorie natuurlijk geen echte schuttingen. Het zijn in veel gevallen gewoon muren. Maar in sommige gevallen combineren mensen dit met bijvoorbeeld ene houten schutting. De pilaren worden dan bijvoorbeeld opgemetseld en in vele gevallen wordt er tussen de pilaren ook een muur gemetseld van een bepaalde hoogte bijvoorbeeld 1 meter. Op de overige plekken plaatse men vervolgens horizontaal houten planken, hierdoor krijg je een stevige statige erfafscheiding.

Geïmpregneerde schuttingen

De geïmpregneerde schutting is waarschijnlijk de meest toegepaste schutting in Nederland. Een geïmpregneerde schutting bestaat uit hout dat behandeld wordt door een impregneer middel waardoor het hout minder last heeft van weersinvloeden en ongedierte. Omdat er relatief goedkoop hout gebruikt wordt zijn de schuttingdelen goedkoper dan bijvoorbeeld een betonnen schutting of een hardhouten schutting. Omdat ze zo populair zijn is er ook een ruime keuze aan schuttingdelen. Zowel de vorm, plankdikte en hoeveelheid planken per schuttingdeel kunnen per leverancier verschillen.

Hardhouten schuttingen

Een hardhouten schutting lijkt in veel opzichten van de hierboven beschreven geïmpregneerde schutting. Er zijn daarom ook maar een paar verschillen te noemen tussen deze twee schutting soorten. De eerst en meest voor de hand liggende is dat een hardhouten schutting gemaakt is van hardhout. Dit heeft als grote voordeel dat deze een veel langere levensduur heeft dan een geïmpregneerde schutting. Tevens zal deze ook minder verkleuren na verloop van tijd door weersinvloeden. Het grote nadeel is dat hardhouten schuttingen duurder zijn dan een geïmpregneerde. Hierdoor heb je bij aanschaf hogere kosten. Daarentegen gaat deze schutting over het algemeen wel langer mee. Een ander klein nadeel is dat hardhout moeilijk te bewerken is dan geïmpregneerd hout, dit is veel zachter en dus makkelijker in te korten met een handzaag.

 

Ook interessant:

Voordelen en nadelen metalen schutting schermen

Voordelen en nadelen kokos schutting schermen

Voordelen en nadelen betonnen schutting schermen

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.