Steeds meer huizen in Nederland hebben zonnepanelen op hun dak liggen. Wanneer u een huis wilt kopen waar zonnepanelen op liggen is het handig om onderstaande tips en adviezen in ogenschouw te nemen. Daardoor kunt u beter inschatten wat de waarde van de zonnepanelen zijn en hoe u er zelf het meeste rendement uit haalt wanneer u de eigenaar bent van het huis.

Hoe oud is de installatie

Een van de hoofdpunten is om te vragen hoe oud de installatie precies is. Vraag altijd voor bewijs van de aanschaf of installatie van de zonnepanelen. Zeker wanneer de verkopende partij u geen duidelijk antwoord kan geven op uw vragen. Het maakt nogal uit of een installatie bijvoorbeeld 7 of 10 jaar oud is.

Vraag de opbrengst van de laatste jaren op

Het gaat bij zonnepanelen natuurlijk altijd om de opbrengst. Er is altijd een verschil tussen de theoretische en de werkelijke opbrengst. Om er achter te komen hoeveel de panelen opbrengen kunt u het beste om een opbrengst overzicht van de laatste 2 a 3 jaar opvragen. Dit is geen rare vraag en bijna elke eigenaar van een zonnepanelen systeem kan u dat voorleggen omdat bij de installatie software wordt meegeleverd waarop men kan zien en bijhouden wat de zonnepanelen hebben opgebracht.

Vraag bij welk bedrijf de zonnepanelen gekocht zijn?

Het is goed om te weten bij welk bedrijf de zonnepanelen gekocht zijn. U kunt dan opzoeken of dit bedrijf nog bestaat. Ook kunt u contact met ze opnemen en navragen wanneer ze de installatie geplaatst hebben.

Vraag of er nog garantie is

Op veel zonnepanelen systemen krijgt men bij de aanschaf garantie. Het verschilt per bedrijf wat voor soort garantie er is gegeven en wat deze precies inhoudt. Maar de duur van de garantie kan verschillen van twee of vijf jaar tot 10 a 15 jaar. Ook verschilt het waarop er garantie wordt gegeven. Denk hierbij aan de zonnecel zelf, het glas, de om huizing of de stekkers en draden.

Vraag of er een verzekering is afgesloten

Sommige zonnepanelen leveranciers en bedrijven geven als extra service de optie om de zonnepanelen te verzekeren voor een vast bedrag per jaar. Hiermee koopt u een stukje onzekerheid af tegen onvoorziene schade. Het verschilt sterk per bedrijf wat deze verzekering precies dekt, maar in de meeste gevallen is het geen slechte optie. Vraag daarom na of het mogelijk is om de verzekering over te nemen. Of vraag welk bedrijf de verzekering heeft afgesloten en neem hiermee contact op om te vragen of het mogelijk is om als nieuwe eigenaar dezelfde verzekering af te sluiten.

Welk type omvormer is er geplaatst en hoe oud is deze?

Vraag ook altijd naar de specificaties van de omvormer en hoe oud deze is. Over het algemeen gaat de omvormer minder lang mee dan de zonnepanelen. Ook kan het zo zijn dat u misschien meer zonnepanelen wilt gaan leggen op het dak. Dan is het handig om te weten of de omvormer dit aankan of dat u een tweede er naast moet plaatsen.

Bij welke energie maatschappij gaat u energie klant worden?

Het is belangrijk om te kijken bij welke energie leverancier u klant gaat worden wanneer u het huis gekocht heeft. Dit omdat het per leverancier kan verschillen hoe ze omgaan met zelf geproduceerde stroom of hoe hoog de vergoeding is wanneer u terug levert aan de energie leverancier.

Heeft het huis al een elektrisch kooktoestel

Wanneer u zonnepanelen heeft is het altijd lonend om op elektriciteit te gaan koken in plaats van op gas. Kijk daarom of het huis al een inductie of elektrische kookplaat heeft en als dit niet het geval is, kunt u er misschien eentje aanschaffen om zo nog meer rendement te halen uit uw zonnepanelen. De prijzen van elektrische kooktoestellen zijn de laatste jaren steeds lager geworden.

 

Ook interessant:

Enkele tips bij het aanvragen en aanschaffen van zonnepanelen

Tips bij aanschaf zonnepanelen op een plat dak

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.