Internet is voor veel mensen tegenwoordig net zo normaal en belangrijk als elektriciteit en telefoon. Op het internet kun je van alles doen. Je kunt er verschillende soorten websites bezoeken. Van nieuwssites en webwinkels tot informatieve en amusement websites. Om gebruik te maken van het internet heb je een computer met een internet verbinding nodig. Vervolgens ga je vanuit een webbrowser het internet op. Een webbrowser is een programma dat er voor zorgt dat de informatie die op een website staat op de juiste manier wordt weergegeven. Denk hierbij onder andere aan tab bladen, stukken tekst, afbeeldingen en navigatie menu's. Maar ook ingewikkeldere functies zoals een zoekveld of een inlogscherm vallen hieronder. Er is tegenwoordig veel keus in verschillende webbrowsers. Ik behandel in dit artikel alleen de webbrowsers die geschikt zijn voor computers die draaien op Windows.

 

 

Welke internet browsers zijn er?

U kunt tegenwoordig kiezen uit verschillende browsers. Internet Explorer was jaren lang verreweg de grootste. Hier was eigenlijk een heel simpele verklaring voor. De ontwikkelaar van Windows is Microsoft. Internet Explorer is ook ontwikkeld door Microsoft. Ze hadden hun beleid zo gemaakt dat klanten bijna automatisch kozen voor Internet Explorer wanneer ze met Windows het internet op gingen. Er moet ook gezegd worden dat de klant geen negatieve ervaringen had met Internet Explorer. Het was een gratis en goed functioneerden programma om het internet mee op te gaan. Alternatieve webbrowsers zoals Firefox, Opera en Safari kregen hierdoor bijna geen bekendheid en marktaandeel in de browser markt. Maar met de komst van Google als zoek machine en hun webbrowser Chrome is er de laatste vijf jaar veel veranderd.

 

Welke internetbrowser kiest u?

Welke internetbrowser u het beste kan kiezen is eigenlijk heel moeilijk te bepalen. Zo kun je kiezen voor de mainstream als Chrome en Internet Explorer, of juist voor de kleinere jongens als Firefox, Opera en Safari. Waar u wel op kunt letten is of de sites die u vaak en bezoekt goed worden geladen. Of dat ze traag laden. Websites worden namelijk gebouwd door bepaalde software en dus een bepaalde programmeer taal. Sommige web browsers laden bepaalde software sneller dan andere. Maar dit is niet makkelijk in een overzicht weer te geven.

 

Internet Explorer van Microsoft

Ten tijde van het schrijven van dit artikel zijn we al weer toe aan de negende versie van Internet Explorer. Internet Explorer kun je herkennen aan het loge met de blauwe E. zoals hierboven aangegeven is Internet Explorer ontwikkeld door Microsoft wat ook Windows heeft ontwikkeld. Een reden dat Internet Explorer veel gebruikt wordt kan zijn dat bedrijven die met het Windows systeem werken ook kiezen voor Internet Explorer omdat het van dezelfde ontwikkelaar is. En het kan een voordeel zijn dat nieuwe programma's die door Windows worden ontwikkeld sneller goed werken via de Internenet Explorer browser omdat ze dat bij Microsoft direct mee kunnen veranderen in de software. Dit kan een voordeel zijn.

 

 

Chrome van Google

De internet browser van Google genaamd Chrome (vaak word het ook Google Chrome genoemd) is een relatief nieuwe webbrowser. Vroeger richtte Google haar werkzaamheden alleen op het optimaliseren van de zoekfunctie Google die bijna iedereen kent en gebruikt. Maar toen Google groeide en meer en meer afhankelijk was van de andere webbrowsers zoals Internet Explorer, Opera en Safari vonden ze het tijd om zelf een internetbrowser te ontwikkelen die volgens hun ideeën en overtuigingen moet werken. Een voordeel hiervan is voor de gebruiker dat het zoeken via Google met de Google Chrome webbrowser nog sneller gaat dan volgens de andere webbrowsers. Ten minste zo doet Google ons geloven in hun reclame campagnes. Zoals het er nu naar uitziet gaat Google de nummer 1 positie van Microsoft overnemen betreffende marktaandeel webbrowsers. Voor de gebruiker heeft dit zowel nadelen als voordelen. Een voordeel is dat ze inderdaad de browser kunnen afstemmen op de Google zoekfunctie. Een nadeel zou kunnen zijn dat als ze een te groot aandeel in de markt hebben ze te dominant kunnen worden, zoals Microsoft jaren lang was met hun webbrowser. Maar dit hoeft niet echt een nadeel te vormen zolang we niet ineens voor van alles en nog wat moeten gaan betalen om op internet te kunnen web browsen.


Firefox, Safari en Opera

Firefox, Safari en Opera zijn drie kleinere spelers op de webbrowser markt. Ze bestaan alle drie al behoorlijk lang. Maar echt groot zijn ze nooit geworden. Dit komt natuurlijk door de voordelige concurrentie positie van zowel Microsoft als Google in de gehele internet en computer wereld. Je kunt ze een beetje zien als alternatieve webbrowsers die proberen een imago uit te dragen van meer openheid, eerlijkheid en meer onafhankelijk in dienst van de surfer in plaats van het genereren van winst. Maar omdat Internet Explorer en Google Chrome nu eenmaal marktleiders zijn is het lastig voor de kleine browsers om te groeien.   

 

Belangrijk

De informatie in dit artikel dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan ontleent worden.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.