Wat is een grafische rekenmachine?

Een grafische rekenmachine is een luxe uitvoering van een normale rekenmachine waar je veel meer mee kunt dan alleen de basis rekenfuncties die standaard rekenmachines hebben. Zo kun je er zelf gemaakte formules op invoeren en bewaren waarbij je zelf alle vaste en variabelen waardes kunt invoeren. Ook kun je er ingewikkelde grafieken mee maken, die je kunt laten uitprinten op een printer wanneer je de rekenmachine op een computer aansluit. Sommige wiskunde leraren verfoeien de grafische rekenmachine terwijl andere er juist het voordeel van inzien en er zelfs hun lesmateriaal op aanpassen. Een groot nadeel hiervan is dat dan wel iedere student beschikking moet hebben tot een grafische rekenmachine en het moet gezegd worden ze zijn niet heel goedkoop.

 

 

Grafische rekenmachine online?

Wat tegenwoordig redelijk nieuw is op het internet is dat je ook (gratis) online grafische rekenmachines ter beschikking hebt die hetzelfde kunnen als een echte grafische rekenmachine. Op veel scholen is overal draadloos internet aanwezig en studenten kunnen dan wanneer ze bezig zijn op een laptop of een vast computer, en ze hebben geen grafische rekenmachine tot hun beschikking, toch rekenwerk doen. Een nadeel hiervan is dat je niets kunt opslaan en dit kan op een echte grafische rekenmachine wel.

 

Twee bekende merken grafische rekenmachines

Over het algemeen kan gezegd worden dat de grafische rekenmachine markt gedomineerd wordt door twee merken. Dit zijn dezelfde merken die ook toonaangevend zijn in de reguliere rekenmachine markt. Dit zijn Casio en Texas Instruments. Wie het grootste is durf ik hier niet te zeggen, ook welke grafische rekenmachine beter of fijner is, is moeilijk te bepalen. Beide merken hebben een basis model en een iets uitgebreider model. Ook hebben ze nagenoeg dezelfde functies, zeker de basisfuncties die u bij normaal gebruik mag verwachten zijn bij beide voldoende aanwezig. Laat u eens in een winkel informeren wat de verschillen precies zijn.

 

Prijs grafische rekenmachine

Grafische rekenmachines zijn niet goedkoop. Maar wanneer je er een ter beschikking hebt zul je al snel niet meer zonder kunnen. Het is een handig apparaat waar je van alles mee kunt. De instap prijzen van de Casio was ten tijde van het typen van dit artikel rond de 80,- euro voor het basis model en 125,- voor het geavanceerdere type. De Texas Instruments is iets duurder, het basis model is 98,- euro en het geavanceerde type weer iets goedkoper 117,- euro. Ik heb mijn TI-83 van Texas Intruments alweer dik 12 jaar naar alle tevredenheid en ook toen was deze duurder dan de Casio.

 

 

Zijn grafische rekenmachines toegestaan op scholen?

Op de vraag of grafische rekenmachines zijn toegestaan kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. Het is geheel afhankelijk waar u hem wilt gebruiken. Elke school, universiteit of instelling zelf bepaald of ze grafische rekenmachines toestaan en in welke mate. Zo hebben sommige scholen toetsen waarbij de grafische rekenmachine specifiek niet gebruikt mag worden.

 

Voordelen grafische rekenmachine

Een grafische rekenmachine kent natuurlijk legio voordelen ten opzichte van een standaard rekenmachine. Hieronder noem ik er een paar die voor de hand liggen of juist grappig zijn.

-) Je kunt door middel van formules kant en klare tabellen en grafieken maken.

-) Je hebt alle vrijheid om zelf complexe formules op te stellen en hier een grafiek van laten maken.

-) Je kunt er ook teksten op typen en opslaan.

-) Je kunt ze koppelen met je computer en data uitwisselen.

-) Je kunt er spelletjes op spelen.

-) sommige modellen hebben een infrarood functie waarmee je data kunt uitwisselen met andere gebruikers.

 

Nadelen grafische rekenmachine

Een grafische rekenmachine heeft ook een paar nadelen. De eerste is dat ze soms niet gebruikt mogen worden tijdens tentamens of examens. Scholen willen hier in nogal verschillen qua beleid. Het tweede nadeel is dat hij een stuk groter en zwaarder is dan een standaard rekenmachine. En het laatste nadeel is dat het voor dieven aantrekkelijke apparaten zijn om te stelen. Ze zijn relatief duur, en niet heel groot. En wanneer je bijvoorbeeld in een bibliotheek alleen aan het leren bent, en je moet naar de wc of gaat even van je plek weg kan hij zo mee genomen worden. maar dit probleem heb je tegenwoordig ook met telefoons, laptops of een tablet.

 

Forums grafische rekenmachine op internet

Er zijn de laatste jaren tal van websites en forums op het internet ontstaan waar je terecht kunt met vragen of problemen over je grafische rekenmachine. Er zijn forums speciaal voor de Casio modellen maar ook voor de Texas Intruments modellen. Je kunt er soms ook voorgeprogrammeerde formules downloaden en er worden zelfs grappige spelletjes voor geschreven die je op je grafische rekenmachine kunt spelen.

  

Tips bij het aanschaffen van een grafische rekenmachine

Tip 1) Ga na of jouw school of leraar een bepaald merk of type aanbeveelt omdat hij daar zijn lesstof specifiek op heeft afgestemd.

Tip 2) Laat u goed informeren in meerdere winkels.

Tip 3) vraag je klasgenoten of vrienden of ze er al een hebben en welk merk.

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.