Veel studenten hebben problemen met leren. Leer problemen komen op alle niveaus voor van het MBO tot de Universiteit. Wanneer je een probleem hebt met het leren van de studiestof kan dit komen omdat je er simpel weg de intelligentie niet voor hebt en het te moeilijk voor je is. Maar ikzelf geloof hier bijna nooit in. We hebben allemaal een gezond stel hersens en het gaat er vooral om hoe we die gebruiken en op welke manieren. Er zit vast wel verschil in hersenen onderling waardoor de een makkelijker een 8 of 9 kan halen voor een toets terwijl een ander tot een 6 of 7 komt. In deze groep artikelen worden een aantal methoden uitgelegd die u kunt toepassen wanneer u moeite heeft met studeren. Sommige adviezen kunt u toepassen tijdens het studeren terwijl andere gaan over de omgeving waar je studeert of geven je tips hoe je met andere mede studenten elkaar kunt helpen.

 

 

De genoemde tips en adviezen geven u geen garantie dat u ineens veel beter kunt studeren. Maar ze kunnen ook zeker geen kwaad. Sommige adviezen zullen u aanspreken en andere niet. Lees ze daarom door en bepaal zelf welke voor u toepasbaar zijn. U kunt deze tips ook gebruiken wanneer u al ouder bent en met een cursus gaat beginnen.

In al deze voorbeelden neem ik als uitgangspunt dat er een hoofdstuk uit een boek bestudeerd moet worden en de term studeren verwijst hier na in de breedste zin van het woord. En de termen studeren en leren worden als synoniemen door elkaar gebruikt.

 

Wat is studeren precies?

Verder is het belangrijk om in te zien dat op de juiste manier studeren of leren niet het onthouden van teksten of losse woordjes is. Want dat noemen we simpelweg onthouden! Wanneer u goed studeert bent u bezig om de inhoudt van de stof in het hoofdstuk te begrijpen en op die wijze dat je het kan toepassen op de praktijk of een voorbeeld dat u er door kunt opmaken. Dit noemen we vaak begrijpend studeren. En wanneer je in het voorgezet onderwijs zit, zoals MBO, HBO of universiteit wordt er van je verwacht dat je begrijpend kunt leren/studeren. Een heel simpel voorbeeld legt dit toepasselijk uit: u leert op een dag wat ‘delen door’ is door heel veel sommetjes te maken waarbij u getallen deelt door het getal 2. dus 50/2= 25, 10/2= 5, 0,5/2= 0,25.

Wanneer u de inhoudt van de les alleen heeft onthouden kunt u voortaan elk getal delen door twee. Maar wanneer u begrijpend heeft gestudeerd kunt u ook de relatie leggen dat delen door ook met het getal 3 of 4 kan of welk willekeurig getal dan ook.

Dit voorbeeld is natuurlijk heel simpel en zo gaat het in de praktijk natuurlijk niet. Maar het voorbeeld geeft juist wel heel mooi aan dat elke inhoudt die je tijdens een studie geleerd wordt een achterliggende gedachten en/of doel heeft die belangrijk is in dat vakgebied.

 

 

Andere artikelen serie Beter leren studeren

Beter leren studeren; korte samenvattingen maken

Beter leren studeren; markeren van teksten

Beter leren studeren; aantekeningen uitwisselen

Beter leren studeren; overleggen wat belangrijke stof is

Beter leren studeren; Vertaal voorbeelden naar uw vakgebied

Beter leren studeren; creëer de juiste omgeving om te studeren

Beter leren studeren; Wissel studeren af met fysieke inspanningBelangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.