Het is algemeen bekend dat wanneer je van een hoofdstuk een samenvatting maakt dit je helpt bij het onthouden en begrijpen van de inhoudt. Dit komt omdat je jezelf verplicht de stof te analyseren en te begrijpen wat de belangrijkste stukken zijn. Je kunt de samengevatte stukjes vervolgens ook in je eigen woorden opschrijven. Hierdoor is het weer makkelijker te bestuderen op een later tijdstip.

 

 

Korte samenvattingen maken

Een ander voordeel van samenvattingen maken is dat je deze maakt wanneer de stof behandeld is. In de meeste gevallen wordt je pas op het eind van een semester of cursus getoetst op de stof. Wanneer je bezig bent met studeren voor de toets kun je de samenvattingen gebruiken om snel de hoofdstukken door te nemen die je wel denkt te snappen. En voor de moeilijkere hoofdstukken kun je zowel de werkelijke stof als de samenvatting samen gebruiken.

 

Het maken van samenvattingen is iets waar tijd in gaat zitten. Vooral in het begin zal het u meer tijd kosten om een goede samenvatting te maken. Maar hoe vaker u het doet u makkelijker en sneller het zal gaan. Je kunt ook onderscheidt maken in de hoeveelheid tekst die u samenvat. Doet u het voor het hele hoofdstuk in 1 keer of maakt u van elke paragraaf een samenvatting.

 

 

Andere artikelen serie Beter leren studeren

Beter leren studeren kunt ook u

Beter leren studeren; markeren van teksten

Beter leren studeren; aantekeningen uitwisselen

Beter leren studeren; overleggen wat belangrijke stof is

Beter leren studeren; Vertaal voorbeelden naar uw vakgebied

Beter leren studeren; creëer de juiste omgeving om te studeren

Beter leren studeren; Wissel studeren af met fysieke inspanning

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.