Deze tip helpt je bij het accentueren van wat belangrijk is in een stuk tekst. Het werkt het beste als je tijdens het bestuderen van een tekst of paragraaf deze even kort analyseert en vervolgens dat arceert wat jij denkt dat de kern van de tekst is.

 

 

Markeren van teksten

Het is slim om vooral in het begin de betreffende bladzijden eerst te copieren. Je kunt dan op deze kopieën gaan markeren en wanneer je hebt besloten wat werkelijk gemarkeerd moet worden markeer je het pas in je studieboek. Want vooral in het begin gebeurt het nog al eens dat je te veel arceert en dan verliest het arceren zijn kracht om je te helpen bij het begrijpend studeren.

 

Er zijn verschillende manieren om een tekst doeltreffend te arceren. Bepaal zelf welke methode jij het best vind werken.

De eerste methode is dat je alleen de belangrijke woorden arceert. Dus niet hele zinnen of kopjes. Het voordeel van deze methode is dat de tekst relatief rustig blijf qua uitstraling.

De tweede methode arceer je wel hele zinnen. Op deze manier overzie je snel of er veel belangrijke tekst in een paragraaf of hoofdstuk staat. Een nadeel is dat je boek al snel een drukke bedoeling kan worden en dan verlies je misschien het overzicht.

Bij de derde methode arceer je alleen in de kantlijn voor de tekst de stukken die belangrijk zijn. De kantlijn is het linker stuk witte bladzijde op iedere pagina, bijna elk studie boek heeft een kantlijn en dus ruimte om te arceren.

 

Er zit ook een nadeel aan het markeren van teksten. De waarde van uw boek wordt er minder door waard. Dit kan nadelig zijn wanneer u van plan bent om de studieboeken in de toekomst te gaan doorverkopen.

 

 

Andere artikelen serie Beter leren studeren

Beter leren studeren kunt ook u

Beter leren studeren; korte samenvattingen maken

Beter leren studeren; aantekeningen uitwisselen

Beter leren studeren; overleggen wat belangrijke stof is

Beter leren studeren; Vertaal voorbeelden naar uw vakgebied

Beter leren studeren; creëer de juiste omgeving om te studeren

Beter leren studeren; Wissel studeren af met fysieke inspanning

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.