Veel Nederlanders gaan graag op vakantie. Het liefst naar een warm en exotisch land. Een van de grootste afknappers op vakantie is ziek worden. Onveilig kraanwater drinken zorgt in veel gevallen voor diarree of zelfs hepatitis A. In sommige landen is het daarom aangeraden om water uit flessen te drinken. Als de lokale bevolking wel uit de kraan drinkt is dat zeker geen garantie dat u dat ook kunt doen.

 

 

 

 

Welke landen worden afgeraden om kraanwater te drinken?

Waar kunt  u nu wel of juist niet water uit de kraan drinken? Verschillende instanties hebben lijsten samengesteld met veilige en onveilige landen of gebieden. Zo valt Frankrijk de laatste jaren ook onder de veilige landen. Maar toch kopen en drinken veel Nederlanders hun water uit flessen op hun vakantie in Frankrijk. Of dit nu komt omdat we dat nu eenmaal zo gewend zijn is maar de vraag. Voor veel mensen is het ook geen probleem om water uit flessen te drinken. Het hoort een beetje bij de algemene vakantie ervaring. Mijn gouden tip is dan ook: drink in ‘warme’ en verre landen standaard water uit een fles! Het is een kleine moeite en kost niet zo heel veel extra. Maar omdat u het nooit 100% kunt voorkomen staan hieronder enkele populaire vakantie landen opgesomd waar u wel op het kraanwater moet letten:

-) Spanje

-) Turkije

-) Egypte

-) Marokko

-) Malta

-) India

-) Thailand

 

Tips om op te letten tijdens uw vakantie?

-) Zorg dat u genoeg diarree remmers bij heeft. Het kan nooit kwaad om genoeg diarree remmers bij te hebben op vakantie. Vraag bij uw apotheek of drogist naar de soorten en opties.

-)Vraag waar de ijsblokjes in uw drankje van gemaakt zijn. Hotels, bars en restaurants serveren natuurlijk ijsblokjes om drankjes koel te houden. Vaak worden de ijsblokjes gemaakt van kraanwater. U kunt vragen of ze ook ijsblokjes van fleswater hebben of u neemt uw drankje zonder ijs.

-) Salades en gewassen groente; Veel hotels en restaurants spoelen hun salades en fruit af met standaard kraanwater. Hierdoor kunt u kleine hoeveelheden drinkwater binnen krijgen. Dit is voornamelijk het geval bij een lopend buffet. In de saladebakken staat onderin de bodem vaak een laagje water. Zorg er daarom voor dat u nooit het laatste beetje uit de bak pakt.

-) Schepijs; Schepijs kan gemaakt worden van lokaal kraanwater. Als u het elke dag eet op uw vakantie kan dit diarree veroorzaken. Denk hierbij ook aan uw kinderen, want die zijn meestal dol op ijs!!

-) In een land als Spanje zie je in de grote steden steeds vaker dat er een apart kraantje aanwezig is om drinkwater van te tappen. Wanneer u bijvoorbeeld een vakantiewoning huurt kunt u dit navragen en kan het u veel kosten schelen en gesjouw met volle waterflessen uit de winkel. 

 

 

 

De lokale bevolking drinkt het kraanwater wel?

Als de lokale bevolking het kraanwater wel drinkt betekent dat zeer zeker niet dat het voor u veilig is. Dit was een tiental jaar geleden ook het geval in zuid Frankrijk. Dat kraanwater was zeker niet onveilig. Maar waarom kregen veel Nederlanders er wel diarree van? Dit kwam en komt voornamelijk door de standaard hogere drinkwaterkwaliteit in ons land. Dit behoort tot de beste kwaliteit van de wereld! Dit betekend ook dat onze darmflora zich hier automatisch op aanpast. Er zitten heel weinig ziekte verwekkers in het kraanwater dus hoeven onze darmen ook niet veel goede bacteriën aanwezig te hebben. Maar wanneer we ineens water van slechtere kwaliteit drinken op vakantie zijn onze darmen hier niet op voorbereid en krijgen we de bekende diaree verschijnselen.    

 

Hoe is uw eigen darmflora?

U kunt van te voren ook naar uw eigen situatie kijken om in te schatten of u gevoelig bent voor slecht kraanwater. Denk daarbij aan de volgende vragen:

-) Hebt u in Nederland ook snel last van uw darmen? Heeft u snel buikpijn of verstopte darmen wanneer u veel vet heeft gegeten? Of zorgt te veel olijfolie consumeren vaak voor diarree, dan loopt u meer kans last te krijgen van slecht drinkwater.

-) Bent u vaak grieperig? Sommige mensen zijn vaker ziek dan andere. Dit kan genetisch bepaalt zijn maar ook komen door uw levenswijze. Maar als u denkt redelijk gezond te leven maar u bent wel makkelijk vatbaar voor ziekten als griep, verkoudheid en diarree dan loopt u wellicht in deze landen ook sneller een ziekte op. 

-) Eet u gezond? Gezond eten werkt zeker mee tot een gezonde darmflora. En hoe gezonder uw darmflora, des te beter u tegen de slechte bacteriën kunt die in het kraanwater zitten en u ziek maken.

-) Beweegt  u genoeg? Mensen die over het algemeen veel bewegen hebben een hogere weerstand en een gezondere darmflora. Hierdoor heeft u een hogere weerstand tegen slechte bacteriën.

 

Ook interessant:

Tips om een tweedehands vouwwagen te kopen

Een vouwwagen kopen; nieuw of tweedehands

De makkelijke sinterklaas surprise

Een originele Sinterklaas surprise maken

 

Bronnen:

www.anwb.nl

http://www.lenntech.com/eecdirectory.htm

 

 ©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.