Geld besparen door aanschaf juiste apparaat

Veel mensen letten bij het kopen van een nieuw apparaat voor het huishouden vooral op de aanschafprijs. Ze kijken welke apparaten allemaal aan hun eisen en wensen voldoet en kopen dan vaak de goedkoopste denkende dat ze daarmee geld besparen. Maar in sommige gevallen bent u in het totaal plaatje uiteindelijk meer geld kwijt dan dat u een duurder model had gekocht. Dit komt omdat het apparaat tijdens zijn levensduur ook energie verbruikt en deze energie kost geld. Om u te helpen bij de juiste keuze hebben veel producten in elektronica winkels een EnergieWeter label aan het product hangen. Deze vertelt u wat het apparaat gemiddeld verbruikt aan energie in euro's per jaar. Dit kunt u gebruiken om verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Zo kan een wat duurder maar veel zuiniger apparaat u minder kosten dan een goedkopere die meer energie verbruikt.

 

 

Gebruik de EnergieWeter

De Energieweter is een label dat aangeeft hoeveel het betreffende apparaat gemiddeld gebruikt in euro's. Je zou verwachten dat hij het aangeeft in het gemiddelde gebruik van de hoeveelheid stroom maar dat is niet het geval. Ik weet niet waarom maar ik denk dat het achterliggende idee is dat geld voor iedereen duidelijk is terwijl stroom en wattage grootheden zijn die niet iedereen snapt. Belangrijk is dat alle producenten van de apparaten van dezelfde basiswaarden uitgaan om het verbruik aan te geven. Hierdoor heeft u als consument een mooi vergelijkingsmethode. Let er wel op dat de getallen gelden voor een gemiddeld gezin. Dus een kleiner huishouden bespaart minder dan een groot huishouden.

 

Rekenvoorbeeld

Om het bovenstaande te verduidelijken staat hier een simpel rekenvoorbeeld die u kunt toepassen op bijvoorbeeld een koelkast, diepvriezer of wasmachine.

Stel u wilt een nieuwe wasmachine aanschaffen en u twijfelt tussen twee modellen die beide voldoen aan uw eisen en wensen. Model A kost 650,- euro en verbruikt volgens de EnergieWeter 34,- euro per jaar. Model B is goed koper en kost maar 500,- euro maar verbruikt 60 euro aan stroom per jaar. Hoeveel geld bent u nu kwijt na 10 jaar?

Model A:

Aanschaf prijs van 650,-

verbruik (10x34) 340,- +

Totaal = 990,- euro

Model B:

Aanschaf prijs van 500,-

verbruik (10x60) 600,- +

Totaal = 1100,- euro

Zoals u kunt zien in het voorbeeld bent u na 10 jaar met de duurdere wasmachine 110,- euro goedkoper uit.

 

 

 

Bepaal ook hoe lang het apparaat mee zal gaan

Een ander punt waar u op kunt letten is hoe lang gaat u met het apparaat doen? Met een wasmachine of koelkast doet u zeker 8 a 10 jaar. Maar met een waterkoker of stofzuiger doet men meestal wat korter zoals 4 a 5 jaar. Wanneer u dus een duurder apparaat koopt omdat deze per jaar minder stroom verbruikt moet u het verschil wel terug verdienen binnen de te verwachten levensduur. Anders bent u uiteindelijk meer geld kwijt.

 

Ook beter voor het milieu

Behalve dat uw aankoop op lange termijn beter is voor uw portemonnee is het in de meeste gevallen ook beter voor het milieu. Want minder geld kwijt zijn aan energiekosten betekent ook dat u simpelweg minder energie gebruikt. En dit is natuurlijk goed voor het milieu.

  

Ook interessant:

Geld besparen na relatie; premie extra partner pensioen (ANW) stop zetten

Voordelen en nadelen ANWB contract service

Geld besparende tips voor het onderhoudt aan uw dakgoot

Enkele tips om zelf zorgverzekeringen te vergelijken

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.