Dakgoten hebben onderhoudt nodig. Het hangt er vooral vanaf hoeveel bomen en struiken er in uw buurt staan hoe vaak een dakgoot onderhoudt nodig heeft. In de meeste gevallen bestaat dit onderhoudt uit het verwijderen van vuil uit de dakgoot en het schoonpoetsen van de goot zelf. In dit artikel leest u enkele tips die het schoonmaken van de dakgoot goedkoper makkelijker en leuker kunnen maken.

 

 

Welk vuil komt er in vaak in dakgoten?

Bladeren; Bladeren vormen in de meeste gevallen de hoofdmoot aan vuil in uw dakgoot. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk omdat bomen hoog kunnen worden en in de herfst hun blad verliezen.

Takjes; Ook komt het geregeld voor dat kleine takjes in uw dakgoot terecht komen. Deze kunnen door vogels als nestmateriaal mee naar boven genomen zijn of ze zaten nog vast aan een paar blaadjes.

Mos; Mos is een veel geziene onwelkome gast in de dakgoot. Op veel dakpannen groeit na verloop van tijd mos. Mos is een taai plantje dat goed tegen de weersinvloeden zoals zon, regen en vorst kan. Maar wanneer mos toch loskomt komt het vervolgens in uw dakgoot terecht.

Plastic; steeds vaker treffen mensen plastic aan in hun dakgoot. Denk bijvoorbeeld aan dunne sliertjes of stukjes oude plastic zak. Deze zijn heel licht en kunnen door de wind zo mee genomen worden. Ook gebruiken vogels wel eens plastic als nest materiaal.

Vogelpoep; Ook vogelpoep kan in uw dakgoot voor problemen zorgen. Men staat daar vaak niet bij stil, maar wanneer en wat grotere vogel als een duif of kauw elke dag op dezelfde plaats zit ontstaat er een behoorlijke vogelpoep ophoping helemaal in het droge seizoen dan plakken er ook nog eens blaadjes en mos aan vast. En wanneer het opgedroogd en uitgehard is, komt het moeilijk los.

Vogelnestjes; Vogels nestelen op de raarste plaatsen. Zolang ze denken dat ze een veilig plek hebben gevonden zullen ze er proberen een nest te bouwen. Vogelnestjes die abrupt verlaten worden door de vogels en nog niet af zijn liggen vaak los en kunnen voor opstoppingen in uw dakgoot zorgen.

 

Waarom is uw dakgoot onderhouden een lastige klus?

Op zich is het verwijderen van bladeren, mos en takjes uit de dakgoot en deze vervolgens schoonmaken geen moeilijke klus. Maar de grote hoogte waar de dakgoot zich bevindt maakt het voor veel mensen ineens wel een klus waar ze liever niet aan beginnen. Het hebben van een lange ladder of het juiste gereedschap is voor veel mensen ook al niet haalbaar. Hieronder volgen enkele tips die u kunt toepassen om het jaarlijks onderhoudt aan uw dakgoot goedkoper makkelijke ren leuker te houden.

 

 

Zelf uw dakgoot onderhouden; regel het met uw straat of buurt

Over het algemeen geldt dat u niet de enige bent in uw buur tof straat die de dakgoten wilt onderhouden. Wat let u daarom om het dakgootonderhoud samen te gaan doen met uw buren, straat of hele buurt. Als u gaat samenwerken geeft dit een aantal voordelen. Een eerste voordeel is dat u de klus niet alleen hoeft te doen. Het samenwerken maakt de band met uw buren of straat sterker en u kunt elkaar helpen waar nodig. Zo kan een persoon misschien makkelijk een lange ladder opslaan en vind een ander het geen probleem om op die grote hoogte te moeten werken. Iemand anders kan bijvoorbeeld met het vuil naar de milieustraat. Maar ook oudere mensen of een alleenstaande moeder die zelf niet in staat zijn even de dakgoten schoon te maken kunnen zo voor een eventuele kleine vergoeding geholpen worden door de andere buurtgenoten.

 

Huur een ladder met uw buren of straat

Het kan heel voordelig uitpakken wanneer u met meerdere personen een ladder huurt voor een langere periode, bijvoorbeeld een week. Op deze manier heeft iedereen een dag of avond de ladder tot zijn beschikking om de dakgoot te onderhouden. U hoeft de ladder dan ook niet elke keer opnieuw op te halen en weg te brengen.

 

Wel of geen gootdrain of gootzeef plaatsen in uw dakgoot?

Een vaak gebruikte oplossing om uw dakgoot te beschermen tegen vuil is het plaatsen van beschermingsraster in de goot. Er zijn verschillende typen te verkrijgen van een zeefmat met een fijne doorlaat tot de bekendere kunststof raster die op grof kippengaas lijken. Deze dakgoot blad beschermers werken meestal prima maar ze hebben ook een groot nadeel. Wanneer er blad op komt te liggen en dit blad blijft liggen dan kan er zich een bladerdekje op het raster vormen. En vaak is dit laagje behoorlijk waterdicht waardoor de regenval van uw dak zo over de goot loopt met alle gevolgen van dien. Hierdoor wordt de primaire functie van de dakgoot buitenwerking gezet. Het gevolg is dat de muren en ramen maar ook uw terras op alle plaatsen veel water te verwerken krijgen en onnodig vies worden.

 

Plaats een bladafscheider in uw regenpijp

Het is zeer aan te raden om een blad afscheider in uw regenpijp te plaatsen. Deze zorgt er namelijk voor dat groot vuil wat door uw regenpijp naar beneden valt niet in uw riool kan komen en voor verstoppingen kan zorgen. Vooral bladeren, takjes, mos en kleine steentjes kunnen voor een verstopping zorgen. Met de bladafscheider heeft u hier geen last meer van en kan daarmee een dure ontstoppingsklus voorkomen. U kunt in het artikel Voorkom rioolverstopping; plaats een blad afscheider in uw regenpijp meer lezen over een regenpijp bladafscheider.

 

Ook interessant:

Geld besparen na relatie; premie extra partner pensioen (ANW) stop zetten

Enkele tips om zelf zorgverzekeringen te vergelijken

Geld besparen met aanschaf juiste elektrische apparaten in huis

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.