ip180 contactloos betalen met bankpasVanaf 1 januari 2015 verdwijnt de chipknip en kunt u hiermee niet meer betalen. Daarvoor in de plaats heeft men het contactloos betalen ingevoerd. In dit artikel leest u meer over dit contactloos betalen. Is het veilig, wat kost het, hoe werkt het en waar kunt u ermee betalen.

 

Waar kunt u ermee betalen?

Steeds meer winkels schaffen een pinautomaat aan waarmee ook contactloos betaalt kan worden. Hierdoor kunnen kleine bedragen snel worden afgerekend. Maar denk ook aan concertgebouwen, treinstations, pretparken, bedrijfskantines en scholen.

 

Wat heeft u nodig om contactloos te betalen?

Alles wat nodig is voor contactloos betalen is een bankpas die ervoor geschikt is en een pinautomaat die een contactloos betalen functie heeft. Vervolgens geeft u bij het afrekenen aan dat u contactloos wilt afrekenen en kan de winkelier of kassa medewerker dit instellen en houdt u uw bankpas enkele seconden bij het pinautomaat en wordt het bedrag van uw bankrekening afgeschreven.

 

Contactloos betalen; maximum van 25 euro per transactie

Om groot misbruik, diefstal en andere onaangenaamheden te voorkomen heeft men besloten dat er een maximum limiet zit aan een contactloos afreken transactie. De hoogte van dit bedrag is 25 euro. Het achterliggende idee van het contactloos betalen is dat het het algehele betaal gebruiksgemak verhoogt. Tevens zorgt het ervoor dat we minder munt en briefgeld gebruiken en opzak hebben. Dit is vooral handig voor winkeliers omdat zij zo minder waarde aan geld in hun kassa's hebben zitten en daardoor zijn ze minder interessant om te overvallen. Maar op deze manier wordt ook het nep geld meer aangepakt. Over het algemeen is bekend dat briefjes van 10 en 20 euro veel nagemaakt worden omdat ze relatief makkelijk uit te geven zijn zonder dat ze gecontroleerd worden op echtheid. En hoe minder briefgeld we op zak hebben hoe minder makkelijk nep geld uit gegeven kan worden.

 

Contactloos betalen; na elke 50 euro opnieuw 1x pinnen

Naast een maximum van 25 euro per transactie heeft men nog een tweede beveiliging bedacht voor het contactloos betalen. Na elke 50 euro aan transacties kunt u niet meer contactloos betalen en dient u eerst 1 keer met de pin te betalen. Hierdoor weet het systeem dat u de rechtmatige eigenaar bent omdat u de pincode weet en kunt u weer doorgaan met contactloze transacties te maken. Dit zullen sommige gebruikers kunnen zien als een nadeel of ongemak van contactloos betalen, maar het lijkt mij dat de voordelen niet opwegen tegen dit nadeel.

 

Contactloos betalen is uw geld veilig?

Veel mensen zijn bang dat ze door het contactloos betalen zomaar bestolen kunnen worden bijvoorbeeld in een tram of drukke straat of dergelijke. Maar dit is niet heel waarschijnlijk. Ten eerste moeten ze met die diefstal apparaten heel dicht bij je portemonnee kunnen komen. Gezien de ingewikkelde technologie die toegepast is, heeft de dief ook redelijk geavanceerde apparatuur nodig om uw bankpas te benaderen en vervolgens geld er af te halen. Daarnaast kan dit nooit meer dan 25 euro zijn. Daarnaast kunt u uw bankpas tegenwoordig opbergen in speciale hoesjes. Er zijn varianten voor 1 pasje of waar u er meerdere in kunt opbergen.

 

Wie is verantwoordelijk bij diefstal?

Volgens de laatste reglementen is de bank verantwoordelijk voor misbruik of diefstal van enig foutief gebruik van contactloos betalen behalve als u ernstig nalatig bent geweest. Maar voor de meeste misbruik en diefstal vormen (als die al optreden) is de bank degene die voor deze kosten opdraait. Maar voor de meest up to date informatie omtrent misbruik en diefstal dient u contact op te nemen met uw bank of kijkt u even op hun website. Deze regelgeving sluit aan bij de huidige regelgeving hoe klanten beschermt worden tegen fraude en diefstal door derde.

 

Contactloos betalen; doen alle banken mee?

Helaas doen op dit moment niet alle grote banken mee met contactloos betalen via de bankpas. Op het moment van schrijven van dit artikel doet bijvoorbeeld Rabobank niet mee met contactloos betalen via de bankpas. Zij kiezen hoogstwaarschijnlijk voor een betaal methode via de wel bekende smartphones. Maar wellicht kan dit in de toekomst veranderen.

 

Ook interessant:

Bereken incassokosten voor particulieren en bedrijven

Rekenvoorbeelden spaarrente

Fietsplan in 2014 

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.