Dit artikel geeft u een aantal tips over hoe u een klimplant aan uw schutting of muur kunt bevestigen. Er zijn namelijk een aantal punten waar u op kunt letten waardoor de klimplant na een aantal jaar veel mooier en beter groeit dan wanneer u die tips niet toepast.

Welke soorten klimplanten

Over het algemeen kunnen klimplanten in een aantal eigenschappen onderverdeeld worden. Elke soort kan meerdere eigenschappen hebben. Zo zijn er de winterharde en niet winterharde klimplanten. De groenblijvende en niet groenblijvende klimplanten. Opvallende kort bloeiende klimplanten en lang maar minder opvallend bloeiende klimplanten. Een laatste eigenschap van klimplanten is of ze wel of niet zelfstandig tegen een muur of schutting kunnen opgroeien. Klimop bijvoorbeeld kan dit wel maar een andere zeer populaire klimplant de Clematis kan dit niet. Een Clematis moet je daarom een geleiding geven waaraan hij kan omhoog groeien.

Tuingaas of touw om uw klimplanten te geleiden

Sommige klimplanten kunnen zich vastzetten aan uw schutting of muur. Er zijn ook klimplanten die deze eigenschap niet hebben. In de natuur kronkelen ze rondom andere planten en bomen. Om deze klimplanten een handje te helpen kunt u tuingaas of gespannen touw aan uw muur of schutting bevestigen. Op deze manier krijgt de klimplant en de jonge uitschietende rangen direct een houvast. Een ander voordeel is dat tijdens de groei u de klimplant makkelijker zelf kunt geleiden waar u dat heen wilt. Er zitten wel twee nadelen aan deze methode. De eerste is dat u bij het planten van de klimplant meer werk hebt om het tuingaas of het touw aan uw schutting te monteren. Een tweede nadeel is dat het touw of het metalen tuingaas het eerste jaar wanneer de klimplant nog niet zo groot is het in het zicht zit. En dit is natuurlijk minder mooi dan een mooie muur of schutting. Maar na een aantal jaar heeft u wel een veel mooier vol begroeide schutting of muur dan wanneer u geen geleiding aanbrengt.

De grootte en het aantal rangen/takken van de klimplant

Hoe snel een klimplant uw schutting of muur heeft dicht gegroeid hangt van een aantal zaken af. Ten eerste is de snelheid waarmee de klimplant groeit van belang. Er zijn namelijk langzaam groeiende en snelgroeiende klimplanten. Een tweede aspect waar u op kunt letten wanneer u een klimplant koopt is hoeveel rangen deze heeft. Een rang is ongeveer hetzelfde als een stam van een boom of het aantal begin takken van een heester. Een derde aspect waar u op kunt letten is hoe groot de klimplant al is. In sommige tuincentra of kwekers hebben ze ook planten die al een aantal jaren oud zijn en hierdoor al veel groter zijn dan een eenjarige plant. Het spreekt voor zich dat een klimplant met meerdere rangen of een oudere klimplant duurder is dan een jonge klimplant. Maar u heeft daardoor wel sneller een mooie volgroeide schutting of muur.

Geef elke klimplant de ruimte in de grond

Een klimplant begint klein maar zal naar verloop van tijd gaan groeien. Hiervoor heeft hij ten eerste plek aan uw schutting of muur nodig, maar ten tweede genoeg grond voor zijn wortels. Per type klimplant verschilt de minimale plant afstand. Ook ligt het er natuurlijk aan hoeveel meter schutting of muur u wilt laten vol groeien. Vraag hiernaar bij de winkel waar u de planten koopt, zei moeten u hierover een goed advies kunnen geven.

Bevestig alle klimplantrangen onder aan de schutting of muur

Dit is een van de belangrijkste tips die ik u kan geven. Mede omdat het mij zelf ook is overkomen in mijn tuin. Het gaat er om dat u wanneer u de klimplant in de grond plant de rangen vervolgens niet direct omhoog vastzet of geleid aan uw schutting of muur. Veel mensen doen dit wel omdat ze denken dat de klimplant dan sneller naar boven groeit. Een naar gevolg is dat de klimplant inderdaad naar boven groeit en onderin en halverwege uw schutting of muur bijna geen bladeren aanmaakt. Dit doet de plant omdat die plekken meestal minder zon krijgen. Hierdoor krijgt u bovenin de schutting een dikke en mooie bos bladeren van de klimplant met allemaal uitlopers. Maar daaronder is het een saaie en zelfs lelijke bedoeling. Terwijl u natuurlijk de hele schutting mooi groen wilt hebben. Vooral klimplanten zoals de Clematis doet dit snel. Klimop geeft wel meer blad over de hele rang en breidt ook sneller horizontaal uit.

Mijn tip is daarom ook om alle rangen plat horizontaal te geleiden aan de schutting. Uw klimplant gaat vanzelf naar boven groeien en zal nu op meerdere plekken op de rangen scheuten naar boven vormen die bladeren en bloemen bevatten. In het begin ziet dit er misschien wat minder mooi uit, maar wanneer u geregeld de jonge ranken zo leidt zoals u wilt heeft u naar een tijdje een mooie volle klimplant.

Ook interessant:

Maak zelf een houten rozenboog

Tips om zelf een rozenboog te maken

 

Belangrijk

De informatie in dit artikel dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan ontleent worden.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.