Veel mensen met een tuin gebruiken een schutting om hun erf af te scheiden en om wat privacy te creëren. Maar hoe langer de schutting hoe slapper en instabieler hij wordt. Vaak gaat een schutting hierdoor scheef naar een kant staan en in het ergste geval kan uw schutting kapot gaan. Om dit te voorkomen kunt u uw schutting verstevigen.

Vaak wordt er gekozen voor een houten schutting en deze wordt in de grond vastgezet met paalpunthouders of met betonnen funderingen rondom de palen. De lengte van de totale schutting hangt natuurlijk af van de lengte die u wilt afschermen. Een schuttingdeel is gemiddeld 180 centimeter lang en een paal meestal zeven centimeter dik. Wanneer u vier of vijf schuttingdelen aan elkaar zet en deze goed in de grond bevestigt zal de schutting stevig en stabiel staan. Maar wanneer u meerdere delen aan elkaar zet neemt de onstabiliteit toe en kan uw schutting sneller kapot gaan. Het is dan aan te raden om uw schutting te verstevigen.

Wat veroorzaakt de kapotte schutting?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom een schutting kapot gaat. Hieronder volgen drie veel voorkomende oorzaken.

-) De wind; Wind is een krachtig natuurverschijnsel waar u niet veel aan kunt doen. Vooral wanneer het stormt kan wind een grote kracht op uw schutting geven. Nu kan een stevige wind af en toe in principe geen kwaad. Maar wanneer de jaren verstrijken zorgt de wind toch voor een bepaalde slijtage aan uw schutting. Vooral korte rukwinden kunnen uw schutting flink laten bewegen. Deze krachten worden door de schutting opgevangen en doorgegeven aan de grond. Maar elke keer zal er een soort van slijtage optreden of zal er bijvoorbeeld iets meer speling ontstaan rondom een paalpunt in de grond. Na verloop van tijd kan hierdoor de schutting scheef gaan staan of gaan de houten palen inscheuren.

-) Leunende personen; wanneer uw schutting langs de stoep of een pad loopt is er altijd een kans dat er iemand er even tegen aan leunt om bijvoorbeeld op iemand te wachten. Ook kan het zijn dat een postbode of krantenbezorger uw schutting gebruikt om de zware fiets tegen aan te zetten. Over het algemeen zijn dit behoorlijke gewichten en dus ook krachten die dan kort op uw schutting komen. En hierdoor kan de schutting scheef gaan staan.

-) Klimplanten; vaak zetten mensen klimplanten tegen een schutting. Wanneer de klimplant helemaal volgroeid is op en over de schutting heeft hij een behoorlijk gewicht. En omdat een klimplant het licht opzoekt zal hij bovenaan de schutting veel takken willen maken die in de lucht gaan hangen omdat er geen schutting is om tegen aan te groeien. Dit zorgt voor een hoog zwaartepunt wat continu een scheve kracht uitoefent op uw schutting. Na verloop van jaren kan uw schutting hierdoor scheef gaan staan en het begeven.

Soorten schutting versteviging

Door bovengenoemde problemen is het verstandig om uw schutting te verstevigen. Dit kan het makkelijkst door er op enkele plekken een paal schuin tegenaan te bevestigen aan de binnenkant van uw tuin. U dient hier wel tuingrond te hebben en geen tegels of terras waar u veel gebruik van maakt. Als versteviging kunt u onder andere kiezen uit een houten paal of een stalen staaf, stang of koker. Mijn voorkeur zal bijna altijd uitgaan van een houten paal. Dit omdat deze makkelijker te bewerken en goedkoper is en op veel plaatsen te koop is.

Vervolgens moet u bepalen hoe u de houten paal aan uw schutting en in de grond wilt bevestigen. Het geniet de voorkeur om de paal in ieder geval op een andere paal van uw schutting te bevestigen en niet op een schutting deel omdat deze meestal relatief dun zijn. U kunt de paal schuin afzagen en er twee lange schroeven doorheen schroeven tegen de paal aan. Hoe schuin hangt van uw situatie af. Want hoe scherper de hoek hoe dichterbij de paal de grond in gaat. In de grond kunt u kiezen om de paal schuin in te graven en de grond vervolgens goed aan te stampen. Dit is de makkelijkste oplossing maar meestal is er hier geen ruimte voor door bestaande planten en wortels in de grond. U kunt er ook voor kiezen om een tweede kortere paal recht in de grond te slaan en de schuine paal hieraan te bevestigen met schroeven. Als laatste tip kan ik u aanraden om aan de voet van de verstevigingspaal een (klim)plant te plaatsen, want dan ziet u naar verloop van tijd niet veel meer van de verstevigingspaal.

Ook interessant

Tips bij het plaatsen van een houten tuinhek

Stap voor stap een houten tuinhek plaatsen

 

Belangrijk

De informatie in dit artikel dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan ontleent worden.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.