Verhoogde borders zie je in steeds meer tuinen. Je hebt ze in verschillende vormen maar allemaal zijn ze bedoeld om meer dynamiek in uw tuin te brengen. U kunt onder andere kiezen uit een houten of stenen borderrand. Ook in de uiteindelijke hoogte hebt u vrijheid om te kiezen wat u mooi vind. Maar er zijn ook een aantal tips en voorwaarden waaraan een verhoogde border het beste aan kan voldoen om uw planten de beste kans te geven te leven en te groeien.

  

Tip 01) Zorg voor voldoende goede grond bij grote planten of bomen

 In sommige gevallen wordt er ook gekozen voor een verhoogde border omdat de huidige tuingrond van slechte kwaliteit is en dan makkelijke ris om een verhoogde border te maken waar wel goede grond in komt. Dit werkt goed voor kleine planten, struikjes en bloemen. Maar wanneer u een boompje plaatst of en grotere struik dan zal deze ook dieper goede grond nodig hebben. Ze geven vaak op de informatiekaart van de plant wanneer u hem koopt aan wat de minimale diepte moet zijn. maar dit is vaak alleen diep genoeg voor de eerste twee a drie jaar. Daarna kan het voorkomen dat uw boom of struik ineens te weinig nieuwe goede grond vind en slechter gaat groeien en misschien zelfs dood gaat. Zorg er daarom altijd voor dat u het gat zo diep mogelijk maakt. Beter nu wat meer tijd en energie kwijt voor een groot gat dan dat u over vier jaar ontevreden bent over uw boompje of stuik, of hem zelfs moet vervangen omdat hij dood is gegaan.

 

 

Tip 02) Let op uitdroging in de zomer

 Omdat een border boven de rest van uw tuin uitsteekt zal deze ook eerder uitdrogen in de zomer. Ten eerste omdat water nu eenmaal wegzakt naar diepere lagen maar ook omdat de zon uw border opwarmt aan de zijkanten. Vooral kleinere plantjes die u aan deze rand hebt staan moet u zo nu en dan extra water geven.

 

Tip 03) Voorzie de border af en toe van nieuwe grond

 Het kan zeker geen kwaad om elk jaar of om het jaar zo veel mogelijk grond uit uw border te halen daar waar weinig planten en wortels zitten. Deze grond kunt u vervolgens weer aanvullen met verse grond waar uw planten van kunnen groeien.

  

Tip 04) Bemest uw border

 Wanneer u oude grond eruit halen en nieuwe grond toevoegen te veel werk vind kunt u er ook voor kiezen om uw border te bemesten. Op deze manier verrijkt u de oude grond opnieuw met verse voedingstoffen voor uw planten. Ga eens naar een tuincentra of kweker om advies in te winnen.

 

 

Tip 05) Bescherm planten tegen strenge vorst

Strenge vorst kan in elke tuin planten doden. Zeker wanneer de vorst diep in de grond trekt. Maar een verhoogde border is hier nog extra gevoelig voor. Want de border koelt nu eenmaal sneller af dan een gewoon stuk tuin. Er zijn een aantal manieren om uw planten te beschermen.

 

- Zet sterke laag groeiende groenblijvende planten bij planten die niet goed tegen vorst kunnen. U kunt dit navragen bij het tuincentrum in uw buurt. Sommige soorten zijn hier goed voor geschikt.

- Leg hooi of stro rondom de planten die niet goed tegen vorst kunnen. Het kan al veel schelen wanneer u bij de voet van de plant een zone creëert die isoleert en koude wind wegneemt. Stro is hier een geschikt natuurproduct voor, er kan zelfs een laag sneeuw op komen te liggen in de winter.

- Leg een plastic of keramiek bloempot om de voet van uw plant en vul deze met dode bladeren. Op deze manier creëert u ook een gebied rondom de plant die isolerend werkt en zo de vorst tegen gaat.

 

Belangrijk

De informatie in dit artikel dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan ontleent worden.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.