Keuze juiste hoogte houten rolborder

Houten rolborders zijn er in verschillende hoogtes te verkrijgen. De meest gangbare maten zijn 20, 30 en 40 centimeter hoog. Wat u het mooiste vind bepaalt natuurlijk in grote mate waar u voor kiest. Maar let er wel op dat u de border ongeveer 1/3 van zijn hoogte moet ingraven voor de stevigheid. Dus een 20cm houten rolborder zorgt netto maar voor ongeveer 14 cm hoogte verschil en eigenlijk is dit nog minder omdat u bovenin ook beter enkele centimeter over kunt houden (zie verderop in dit artikel). Het is daarom verstandig om voor 30 of 40 cm te kiezen.

 

 

Keuze houtsoort rolborder

Over het algemeen zijn er twee hoofdgroepen houten rolborders te onderscheiden. Dit zijn de hardhouten en de geïmpregneerde soorten. De hardhouten rolborders zijn gemaakt van zoals de naam al aangeeft hardhout. Dit heeft als grote voordeel dat ze veel langer meegaan dan de geïmpregneerde rolborders. Het grote nadeel is dat ze hierdoor ook veel duurder zijn dan de geïmpregneerde rolborder. Voor de geïmpregneerde houten rolborders worden verschillende soorten hout gebruikt. Dit is in principe ook prima want door het impregneren gaat elke houtsoort langer mee tegen hout rot. U moet zelf bepalen welke houtsoort uw voorkeur geniet. Soms kan het meespelen dat u nu al weet dat u uw tuin na 5, 8 of 10 jaar grondig wilt veranderen goedkopere geïmpregneerde houten rolborders net zo goed volstaan als de dure hardhouten.

 

Hoe diep een houten rolborder ingraven

Over het algemeen wordt aangegeven dat u een border minimaal 1/3 van zijn hoogte moet worden ingegraven. Veel meer is niet nodig. In de meeste gevallen zitten de borderpaaltjes door middel van een worteldoek en een ijzerdraad aan elkaar geniet. Het ligt vooral aan de kwaliteit van uw rolborder hoe goed dit is gedaan. Goedkope rolborders zijn vaak alleen maar via het worteldoek aan elkaar verbonden en om de zo veel paaltjes ook aan het ijzerdraadje.

 

Welke vorm wilt u uw verhoogde border geven

Door het gebruik van houten rolborders bent u in principe vrij in de keuze van de vorm van uw rolborder. Veel mensen vinden een golfende border met rondingen mooi terwijl andere juist van recht met verschillende hoeken houden. Zorg er wel voor dat u nooit in een hoek eindigt tussen twee rolborders. Dit maakt de hoek namelijk extra zwak voor scheef hangen. En er zal dan op die plek makkelijk grond uit uw verhoogde border lopen.

 

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.