Bereken de totale lengte van het tuinhek

Als eerste moet u de totale lengte van het tuinhek berekenen. Kijk eerst een in een winkel welk tuinhek u wilt gaan aanschaffen en hoe lang deze is. Bepaal ook welke palen u gaat gebruiken. Kiest u bijvoorbeeld voor rechte palen of voor ronde. Ook de dikte van deze palen bepalen hoeveel houten hekken u moet kopen.

 

Bepaal hoe u de hekken aan de palen bevestigd

Wanneer u de totale lengte van uw hek weet en de afmetingen van de hekjes zelf en de palen die u gaat gebruiken, kunt u bepalen hoe u de hekken aan de palen gaat bevestigen. Schroeft of spijkert u ze direct op de paal of gebruikt u hoekstukken. Welke methode u kiest hangt vooral af van uw voorkeur en smaak. Maar het zorgt wel voor een verschillende totaal maat wanneer u een lang tuinhek gaat plaatsen.

 

Bepaal hoe u de palen in de grond bevestigd

Een stabiel en stevig tuinhek dat jaren mee gaat zonder er naar om te hoeven kijken hangt of staat bij de manier waarop de palen in de grond bevestigd worden. Wanneer u de mogelijkheid heeft is de beste methode die van het gebruik van zowel een paalpunthouder met daaromheen beton gestort. Wanneer u hier niet toe instaat bent is het gebruik van de paalpunthouder een wat makkelijkere optie. Ik zou het zeker afraden om de palen rechtstreeks in de grond te plaatsen door een gat te graven en deze weer op te vullen met aarde. Hoe goed u de aarde ook aanstampt, uw tuinhek zal op de lange termijn altijd scheef gaan staan of de tuinpalen zullen zeer snel wegrotten.

 

Bepaal hoe u het hek ten opzichte van de tuin of het huis wilt hebben

Veel mensen staan vooraf niet stil hoe het tuinhek moet ‘lopen’ in het totale plaatje van uw huis, tuin en straat. Vaak beginnen ze gewoon en zorgen ze ervoor dat het tuinhek recht wordt. Maar wanneer u een iets oplopende of aflopende tuin heeft ten opzichte van het huis en de straat kan dit er heel raar uit komen te zien. Wanneer u van te voren opmeet hoe hoog u het tuinhek op het uiterste punt wilt hebben van de grond en aan het begin kunt u zien of dit horizontaal loopt, of dat het op of afloopt. Wanneer het op of afloopt kunt u dit opvangen door het hele hek schuin te laten lopen, of om elk los hek deel iet slager te plaatsen dan de vorige waardoor je een mooie geleidelijke verspringing krijgt. Wanneer de tuin erg afloopt en u wel een horizontaal tuinhek wilt hebben kunt u ervoor kiezen om het gat dat onder de hekjes ontstaat aan de straatkant op te vullen met keien of een verhoging van zand.

 

Bevestig metalen kapjes of houten ornamenten op de paalpunten

Wanneer u uw tuinhek geplaatst heeft is het een idee om op de houten palen een afdekkapje of houten ornament te plaatsen. Een kapje of ornament heeft twee functies. Ten eerste is dit voor de sier, het maakt uw tuinhek extra mooi. De tweede reden is een meer functionele reden. Een metalen kapje of een houten ornament zorgt er namelijk voor dat er geen vocht en regenwater via de bovenkant uw paal in kan trekken en de levensduur van uw paal te verkorten. En wanneer een paal eenmaal begint met rotten zal dit proces alleen maar sneller gaan.

 

Ook interessant:

 Overzicht soorten tuin schuttingen

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.