Denk aan de manier van bevestigen van het hek aan de paal

Er zijn verschillende manieren om de houten hekjes aan de tuinpalen te bevestigen. De totale lengte van uw hek hangt mede af van hoe u de hekjes aan de palen vastzet. U kunt de horizontale lat direct op de paal zetten of er voor kiezen om deze eerst een stuk in te korten en dan met een metalen bevestiging hoekstukje te werken zodat de staanders van uw hek dichter bij de palen uit komen wat sommige mensen mooier vinden. Elke methode heeft zo zijn voor en nadelen. Zo is het rechtstreeks vastschroeven op de voorkant van de paal de makkelijkste methode maar u bent daarmee wel minder flexibel dan wanneer u bevestiging hoeken gebruikt.

 

Reken ook de dikte van de palen mee in de totale lengte

Deze tip geld vooral wanneer u een lang tuinhek gaat maken. Het hangt er natuurlijk wel van af hoe u de hekjes op de palen monteert of u deze wel, niet of voor de helft van de dikte moet meerekenen in de totale lengte. Wanneer u bijvoorbeeld 8 palen van 7cm dik nodig heeft is dat toch 56cm extra wanneer u de houten tuinhekjes tussen de palen monteert in plaats van er voor op.

 

Verstevig een of meerdere palen

Wanneer een relatief lang hek gaat plaatsen kan het verstandig zijn om enkele palen te verstevigen. Dit verstevigingen is nodig omdat het hek anders wat minder stabiel en stevig is voor zijwaartse bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan wind die kracht uitoefent op het hek of een fietser die uw hek als steun gebruikt tijdens het wachten op iemand. Wanneer u genoeg ruimte hebt kunt u het beste een paal onder 45 graden van de paal naar de grond laten lopen. Op deze manier vangt deze schuine paal alle krachten op die zijwaarts op het hek worden uitgeoefend. U kunt ter verfraaiing aan de voet van de schuine houten paal een langzaam groeiende groenblijvende klimplant plaatsen zodat de paal naar verloop van tijd mooi is onder gegroeid door de klimplant en hij niet meer opvalt.

 

Bepaal vooraf hoe u de palen in de grond vast gaat zetten

Er zijn een aantal opties om de vierkante houten palen in de grond te zetten. Over het algemeen zijn de volgende drie methoden die hieronder staan opgesomd de meest gebruikte. De soort grond bepaald mede welke methode u het beste kunt kiezen. Denk hierbij aan de hardheid van de grond, of er veel wortels en keien in zitten of dat de grond juist heel los is uit zichzelf. Ook uw klusniveau kan een rol betekenen.

-) Paal met een paalpunthouder

Er zijn speciale paalpunthouders te verkrijgen bij de bekende doe het zelf zaken en tuincentra. Deze bevatten een stevige lange punt en een bakje waarin u de paal mooi kunt vast maken. De paalpunt houder slaat u relatief gemakkelijk in de grond en vervolgens kunt u de paal er aan vastmaken.

-) Paal rechtstreeks in de grond

Wanneer u zo min mogelijk geld kwijt wilt zijn kunt u een paal ook rechtstreek in de grond plaatsen. U dient dan een gat te graven, de paal erin te plaatsen en het gat weer te vullen en de grond heel goed aanstampen. Maar deze methode zou ik nooit iemand aanraden omdat het op de lange termijn altijd problemen geeft. De palen gaan sneller los zitten of scheef staan wanneer ze op deze manier zijn vastgezet.

-) Paal met beton er omheen

U kunt er daarom ook voor kiezen om in plaats van het gat weer op te vullen met grond het op te vullen met beton. Hierdoor zal de paal veel steviger in de grond staan. Let er op dat u het beton iets lager laat dan de bodem hoogte. Op deze manier kunt u het beton achteraf mooi wegwerken door er wat aarde op te doen.

 

Graaf het gat voor het beton nooit te klein

Veel mensen vinden het graven van de gaten om het beton in te storten een minder leuke klus. Daardoor willen ze het gat dikwijls te klein en te ondiep maken. Maar hierdoor is er altijd een kans dat de paal te weinig stevigheid krijgt en na verloop van tijd gaat verzakken of scheef staan. Het is daarom aan te raden om het gat zo groot mogelijk te graven. Ik zou zeggen minimaal 10 centimeter rondom de paal, maar 15 a 20 centimeter is beter.

 

Zorg voor een lange rechte lat voor uw waterpas

Veel mensen hebben wel een waterpas maar deze is meestal niet zo lang. Wanneer u een lange rechte lat heeft kunt u sneller en vaker controleren of een paal op de juiste hoogte is ten opzichte van de vorige paal of dat de hellingshoek van een hek juist is. De lengte van de lat moet dan minimaal de afstand zijn dat u de palen uit elkaar zet.

 

Kijk of uw tuin horizontaal, op of af loopt

Het is verstandig om van te voren even stil te staan hoe het tuinhek uiteindelijk moet worden. in de meeste gevallen zal een tuin recht zijn en maakt u het tuinhek ook horizontaal. Maar wanneer u een iets aflopende of oplopende tuin heeft kan het mooier zijn om het tuinhek met de grond mee te laten gaan of juist wel horizontaal te houden ten opzichte van het eerst geplaatste hek. Be de tweede optie betekent het dat het hek steeds hoger van de grond komt of juist dichter bij de grond komt. U dient hier vooraf goed rekening mee te houden, vooral hoe u het eerste tuinhek plaatst zodat ook het laatste hek mooi staat ten opzichte van de grond. Bij de eerste optie zult u rekening moeten houden hoe u de palen plaatst, of hoe u de hekjes aan de palen vast maakt zodat u de stijging of daling mooi kunt realiseren.

 

Ook interessant:

Overzicht soorten tuin schuttingen 

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.