Wanneer u water in uw huis gebruikt en u hoort een lichte zoem op de achtergrond betekent dit dat ergens in uw waterleiding een lichte resonantie of trilling optreed. Deze resonantie maakt een laag zoemend geluid dat door de leidingen overal in het huis te horen is. Dit resoneren kan optreden bij oude huizen maar ook bij nieuwe huizen wanneer bijvoorbeeld de aanleg van de waterleidingen niet goed is gedaan. Over het algemeen kan gezegd worden dat de meeste mensen het vooral irritant vinden en het daarom willen verhelpen dat dan ze bang zijn dat er ergens lekkage ontstaat.

 

Wat is het zoemende geluid?

Het zoemende geluid is de uitkomst van trillingen in de waterleiding of appendages die in de waterleiding zijn opgenomen. De trillingen zijn een vorm van resonantie en dit verschijnsel veroorzaakt een geluid in uw leidingen die u vaak in het hele huis kunt horen wanneer er water gebruikt wordt. Dit komt omdat waterleidingen vaak van staal of koper gemaakt zijn en dit zijn goede geluidgeleiders.

 

Verschil waterslag en trillende leiding

Veel mensen denken dat de trillende of zoemende leiding ook een vorm van waterslag is. In principe is dit niet het geval, maar omdat dit twee waterleidingproblemen zijn die het meest voorkomen en enkele overlappingen hebben spreekt men wel eens van waterslag wanneer men het over een zoemende leiding heeft. Waterslag is echt het klappende geluid van een leiding veroorzaakt door het plotseling stoppen van de waterstroming, terwijl een zoemende of trillende leiding vooral optreed tijdens het water gebruik doordat de waterstroming verstoord wordt.

 

Kan zoemend geluid in leiding kwaad

Of het zoemen of trillen van de waterleiding kwaad kan, kan niet eenduidig beantwoord worden. In de theorie zal men zeggen dat het wel kwaad kan. Dit omdat er altijd een kans is dat het zoemen en trillen erger wordt en op die manier voor slijtage in de leidingen of de beugels waarmee de leidingen aan de muur hangen kan veroorzaken. En daardoor krijg je op de lange termijn mogelijk een probleem. Maar wat de meeste mensen doen, en wat ik ook meestal aanraad is om het gezoem in de gaten te houden. Luister een keer paar maand of half jaar of het erger lijkt te worden. Ook als uw medebewoners aangeven dat ze het geluid erger of anders vinden kan dit een teken zijn dat de trillingen erger aan het worden zijn en dat de kans op lekkage groter is geworden.

 

Wat kan het trillen of zoemen in leiding veroorzaken

Over het algemeen kan gezegd worden dat het zoemen en trillen veroorzaakt wordt door water turbulentie. Maar het water stroomt turbulent omdat het door iets gehinderd word. Dit kan van alles zijn. Maar over het algemeen zijn er enkele veel voorkomende oorzaken.

De eerste is de hoofdafsluiter van uw huis. Dit is de kraan die u dicht zou doen wanneer er een acute lekkage is of wanneer u een kraan wilt vervangen. De tweede is de cv-ketel. Elke cv-ketel bevat een pomp om het water langs de brander te sturen richting uw kranen. Ook zitten er een aantal onderdelen in die mogelijk voor resonantie in uw leidingen kunnen zorgen. En als laatste kan een kraan zorgen voor het zoemende geluid in uw waterleiding. Maar ook een braampje ergens in de waterleiding zou al kunnen zorgen voor het zoemende geluid.

 

Lokaliseren plek trillingen

Wanneer u iets aan zoemende leidingen wilt gaan doen, kunt u het beste beginnen met te proberen te lokaliseren waar of wat het trillen veroorzaakt. In de meeste gevallen is dit de hoofdafsluiter in uw huis. Maar soms kan het ook een leidingstuk zijn of een ander onderdeel zoals een kraan. Wanneer dit het geval is kunt u het beste het water laten stromen en op uw gehoor afgaan waar het geluid vandaan komt. Wanneer u dit met twee man doet, kan een persoon de kraan bedienen waardoor u het geluid kunt starten en stoppen op het commando van de andere persoon.

 

Afname warm en koud water

Het is ook altijd verstandig om te controleren of het zoemen optreedt bij zowel het koude als het warme water. Wanneer dit niet het geval is en het bijvoorbeeld alleen bij het warme water ontstaat, weet u in ieder geval dat het trillen niet optreedt in de koude water leidingen.

 

Zet de hoofdafsluiter steeds verder dicht

In de meeste gevallen wordt het zoemen en trillen veroorzaakt door de hoofdafsluiter in uw huis. Deze is niet uw eigendom, maar van de waterleverancier. Dit zijn vaak membraam afsluiters waarbij u de stroming dichtknijpt door het rubber membraam in te duwen. Hierdoor wordt de doorstroom opening kleiner en dit veroorzaakt ook een andere waterstroom wat het resoneren kan verergeren of verminderen. U kunt deze hoofdafsluiter helemaal openzetten en dan luisteren of het zoemen optreedt, vervolgens draait u hem langzaam steeds verder dicht en in veel gevallen zal het zoemen ineens ophouden. Wanneer er nog steeds voldoende water uit de kranen komt kunt u de hoofdafsluiter op deze stand laten staan. Wanneer dit niet het geval is kunt u contact opnemen met uw waterleverancier en een klacht indienen dat de hoofdafsluiter lawaai maakt en dat ze het eventueel moeten komen verhelpen! Hoe de wet en regelgeving hieromtrent is weet ik niet zeker, dus u kunt er niet vanuit gaan dat de watermeter daadwerkelijk vervangen wordt.

 

 

Ook interessant:

Tips zelf ophangen plafonnière

Laminaat leggen; tips om een bobbel in uw laminaat te voorkomen

Klustip; voordelen inbouw stopcontacten en schakelaars

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.