In elk huis in Nederland zijn stopcontacten en schakelaars te vinden. De stopcontacten om allerlei elektrische apparaten op aan te sluiten en de schakelaars om plafondlampen uit of aan te doen. Maar hoe deze zijn uitgevoerd kan wel per huis verschillen. We onderscheiden over het algemeen drie typen/soorten stopcontacten en schakelmateriaal. Dit zijn de opbouw, de inbouw en de halve opbouw typen. Tegenwoordig plaatst men over het algemeen waar dit mogelijk is inbouw stopcontacten en lichtschakelaars. Maar in oudere huizen zitten vaak nog ouderwetse opbouw stopcontacten en schakelaars.

 

Huis opknappen? Kies voor inbouw stopcontacten en schakelmateriaal!

Wanneer u een huis heeft gekocht en er geklust gaat worden raad ik altijd aan om ook het schakelmateriaal en de stopcontacten te vervangen voor inbouw exemplaren wanneer dit niet al het geval is! Zeker wanneer u de muren toch wilt opknappen en opnieuw gaat verven. De hoofdreden hiervoor is dat u op de lange termijn hier altijd voordeel van heeft. Vaak komt er later een kast of bank in een kamer te staan waar net toevallig een stopcontact zit. Wanneer dit een opbouw stopcontact is kan dit knap nadelig uitpakken en moet u de kast verder van de muur afzetten dan u eigenlijk van plan was. Maar wanneer u tijdens het verbouwen de moeite heeft genomen om er inbouwstopcontacten van te maken heeft u dit probleem niet!

 

Waarom bevatten oude huizen vaak opbouw stopcontacten en schakelaars?

Over het algemeen kunnen een aantal reden gegeven worden waarom men vroeger opbouw toepaste. De eerste reden en die geldt alleen voor zeer oude huizen is dat de elektriciteitsvoorzieningen later pas zijn toegevoegd. Vroeger was het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat elke ruimte stopcontacten nodig had of een lamp met schakelaar. Zeker op de eerste verdieping waar de slaapkamers waren had men niet eens stroom nodig. Maar toen de elektriciteitsvraag toenam kregen deze huizen toch stopcontacten en schakelaars. Maar om de kosten en het werk zo goedkoop en kort mogelijk te houden koos men voor opbouw stopcontacten en schakelaars. Een tweede reden is dat men in de beginperiode de onderdelen in een stopcontact of schakelaar relatief groot waren en dat men daarom een groot en diep gat moest maken om hem in te bouwen. Een derde reden die wel eens genoemd wordt is meer van ethische aard. Tegenwoordig vinden we opbouw stopcontacten lelijk en onhandig omdat ze uit de muur steken, vroeger vond men dit minder belangrijk en was men bij wijze van spreken al heel tevreden dat er stroom was.

 

Nu extra werk later meer plezier, ook bij verkoop van uw huis!

Het klopt wel dat u in het begin wanneer u uw huis opknapt meer tijd kwijt bent om de stopcontacten en schakelaars in te bouwen. Ook moet u nieuwe inbouwstopcontacten en lichtschakelaars aanschaffen. Maar wanneer u klaar bent en alles inbouw is geworden zult u geheid tevreden zijn met het resultaat! Het aanbrengen van inbouw stopcontacten en schakelaars heeft ook als bijkomend voordeel dat het uw huis aantrekkelijker maakt voor kopers wanneer u uw huis wilt gaan verkopen. Bijna elke koper kijkt even naar de soort stopcontacten aanwezig in het huis.

 

Ook interessant:

 Tips om meerwaarde aan uw huis te creëren

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.