Wanneer u laminaat in uw huis heeft liggen kan het gebeuren dat er een bobbel ontstaat. Deze bobbel in het laminaat komt door het uitzetten van uw laminaat vloer wanneer deze aan de zijkanten geen vrije bewegingsruimte heeft om daadwerkelijk uit te zetten. Om dit te voorkomen dient u rondom uw laminaat een ruimte vrij te laten tussen muren en deurkozijnen. Dit staat ook altijd aangegeven op de verpakking, maar veel mensen nemen dit niet zo serieus en houden zich er niet aan. En met een beetje pech ontstaat er een bobbel in uw laminaat die zelfs uw laminaat kapot kan maken.

 

Wat veroorzaakt het uitzetten?

Het uitzetten maar ook krimpen van het laminaat wordt veroorzaakt door de temperatuur. Zoals we allemaal weten is het gemiddeld in de winter kouder dan in de zomer. Ook in een woonkamer of slaapkamer is dit het geval. Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men ‘het werken’ van een vloer. Massief houten vloerdelen bijvoorbeeld vertonen dit verschijnsel nog veel meer dan laminaat. Daarom wordt er ook altijd aangeraden om 12 a 16 mm vrije ruimte tussen het laminaat en de muren te houden. Zeker wanneer u uw laminaatvloer legt in de winter! De vrije ruimte is afhankelijk van de lengte en breedte van de vloer die u gaat leggen. Hoe langer dit is hoe meer uw laminaatvloer zal uitzetten.

 

Laminaat zet zowel in de lengte al breedte uit

Let er op dat een laminaatplank zowel in de lengte als in de breedte uitzet! Veel mensen houden alleen rekening met de lengte omdat deze uitzetting het grootst lijkt. Maar als de plank bijvoorbeeld 0,4 mm uitzet in de breedte en u legt in uw woonkamer 40 laminaatplanken in de breedte neer, dan zet de vloer toch 16 mm uit. En wanneer hij heel strak is ingepast tussen bij bijvoorbeeld twee deurkozijnen aan beide kanten is dit voldoende voor de vloer om ergens in de kamer iets omhoog te komen.

 

Laat het laminaat altijd 1 a 2 dagen op temperatuur komen

Het is aan te raden om het laminaat voordat u het gaat leggen eerst 2 dagen laat liggen, het liefst in dezelfde omstandigheden als waar het laminaat uiteindelijk komt te liggen. Het laminaat kan dan eventueel nog wat werken. Onder werken verstaan we het eventueel iets uitzetten of krimpen van de laminaatplanken. In de meeste gevallen is dit niet nodig, maar het is mijn inziens altijd verstandiger om het wel te doen. Zeker wanneer de ruimte waar het laminaat opgeslagen heeft gelegen in een winkel of opslagruimte veel kouder is dan de ruimte waar u het laminaat gaat leggen. Of bijvoorbeeld in de winter als het 5 graden vriest en u het laminaat onder een afdak heeft liggen maar binnen waar u het legt is het 20 graden. Dan heeft u een verschil van 25 graden, wat best voor problemen kan veroorzaken. Helemaal wanneer het vervolgens in de zomer een heel week 30 graden is, dan zetten de planken nog meer uit!

 

Ook interessant:

Tips om een bobbel uit uw laminaat vloer te halen

Overzicht soorten ondervloer voor laminaat

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

 

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.