Veel mensen houden van planten in de woonkamer. Soms wil je een plant wat hoger hebben staan dan op de grond. Dan is een plantenstandaard een uitkomst. Er zijn vele soorten en maten plantenstandaarden te koop in verschillende prijsklassen. Maar wanneer u geen geschikte standaard kunt vinden is het een optie om er zelf een te maken. In dit artikel leest u enkele tips waar u dan aan kunt denken.

Maak vooraf een goed ontwerp van uw plantenstandaard

Wanneer u zelf een plantenstandaard wilt gaan maken is het ontwerp het belangrijkste onderdeel dat zal bepalen of het eindresultaat naar wens is. U kunt het beste zo veel mogelijk vooraf in detail uitdenken en visualiseren, dit zodat u later niet voor ongewenste verrassingen komt te staan waardoor u moet inleveren op het eindresultaat en de plantenstandaard niet zo mooi meer wordt als u van te voren had gedacht en gewild.

Hout kopen voor uw plantenstandaard

Het kan verstandig zijn om voordat u een ontwerp maakt naar een bouwmarkt te gaan om te zien welke houtsoorten en maten u zult gaan gebruiken. Op die manier kunt u uw ontwerp zo maken dat u zo min mogelijk hoeft te zagen of te veel onnodig hout hoeft te kopen. Geschaafd vuren hout is geschikt voor het geraamte. Let er op om niet te dunne latten te kopen aangezien er soms in geschroefd moet worden. Voor de buitenkant kunt u gelamineerd spaanplaat kopen met een hout kleur en motief of MDF platen die u vooraf of achteraf schildert in de door u gewenste kleur. U kunt ook steigerhout kopen wat tegenwoordig veel in de mode is.

Geschikte schroeven en hoekstukken

U kunt de houten delen op verschillende manieren aan elkaar maken. Zo kunt u met duvels en lijm werken of u schroeft rechtstreeks in het hout. Of u gebruikt metalen hoekstukken die u aan de binnenkant monteert tussen de houten delen. Het grote voordeel van het gebruik van duvels en houtlijm is dat u nergens schroeven ziet zitten. Een nadeel daar en tegen is dat u wel de juiste gereedschappen moet hebben zoals een boormachine en u precies moet weten hoe u dit moet doen. De makkelijkste manier is om de delen direct aan elkaar te schroeven, maar deze optie heeft als grootste nadeel dat u her en der schroeven zult zien zitten. Deze kunt u camoufleren met speciale dopjes die u er op kunt doen of u kiest een kleur schroef die u mooi vind staan zodat de schroeven deel uitmaken van uw plantenstandaard look. Wanneer u er voor kiest om metalen hoekstukjes te gebruiken heeft u het voordeel dat u veel kortere schroeven kunt toepassen, die makkelijker in het hout te bevestigen zijn.

Gelamineerde plak strips met houtkleur en motief

In de bouwmarkt zijn speciale gelamineerde plak strips te koop om op de zijkanten van planken te bevestigen. Deze strips moet u op de zijkant van het hout strijken. Vervolgens snijdt u ze langs de rand netjes af. Er zijn speciale snij apparaatjes te koop waarmee u nog mooier langs de randen op kunt snijden. Dit kan ook met een stanleymes maar dan moet u dit wel secuur doen.

Benodigd gereedschap

Afhankelijk van hoe complex u uw plantenstandaard wilt maken hebt u verschillende soorten gereedschap nodig. Maar met de volgende basic gereedschappen komt u een heel eind. En wanneer u vooraf een goed plan heeft gemaakt kunt u in de bouwmarkt het plaatmateriaal al op maat laten zagen. Dit heeft als grote voordeel dat de zaagranden zo min mogelijk zichtbaar zijn. Een houtzaag of ijzerzaag om latten op maat te laten zagen. Een schroevendraaier om de boel aan elkaar te schroeven. Houtlijm om extra stevigheid te krijgen ook al schroeft u alles vast. Zo kunt u de niet dragende delen eventueel met houtlijm vastlijmen, dit heeft als voordeel dat u dan nergens schroeven ziet zitten. Een boormachine om eventueel gaten voor te boren. Wat schuurpapier om gezaagde latten splinter vrij te maken. Een optioneel decoupeerzaag om plaatmateriaal op maat te zagen.

Combineer plantenstandaard met opslagplek

Wanneer u bijvoorbeeld een planten standaard maakt van 1 meter hoog en 40 centimeter breed en diep kunt u deze ruimte misschien ook gebruiken voor de opslag van spulletjes. U kunt tussen de poten lades maken waar u veel dingen in kwijt kunt zoals pennen, afstandsbedieningen, onderzetters, plakband en noem maar op. Elke woonkamer kent van die typische rondslinger dingen die u dan snel in een lade kunt doen wanneer er bezoek komt.

Maak een in hoogte deelbare plantenstandaard

Wat ook een slim idee kan zijn is om de standaard zo te maken dat u hem in verschillende hoogtes op kunt bouwen. Wanneer u dit doet heeft u later altijd nog de mogelijkheid om de standaard op een andere plek in uw huis te gebruiken waar u de plant wat hoger of lager wilt hebben staan. Het ligt een beetje aan uw ontwerp of dit mogelijk is en of het er uiteindelijk ook mooi uitziet. Let er bijvoorbeeld op dat er een mooie overgang komt tussen de losse delen zodat dit niet opvalt als u hem in uw kamer heeft staan.

Ook interessant:

 Nieuwe dure LED TV kopen; plaats een blikseminslag beschermer

 

Belangrijk

Aan alle informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden en dienen uitsluitend ter informatie.

©Info-Paleis. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.